Úvod Výrobcovia Samsung Samsung spustil hromadnú výrobu šialene rýchlych pamätí: Toto prináša UFS 3.0!

Samsung spustil hromadnú výrobu šialene rýchlych pamätí: Toto prináša UFS 3.0!

2

Kórejský Samsung pokračuje v napredovaní v odvetví polovodičových komponentov a najnovšie oznamuje, že spustil hromadnú výrobu extra rýchlych pamätí pre mobilné zariadenia.

Nové pamäťové moduly nie sú ani tak zaujímavé kvôli svojej kapacite, hoci je viac ako dostatočná (512 GB). Hlavnú úlohu zohráva enormná rýchlosť. Vyrábané sú totižto na základe štandardu UFS 3.0, ktorý organizácia JEDEC oficiálne schválila ešte začiatkom roka 2018.

Nové pamäte dokážu zapisovať údaje teoretickou maximálnou rýchlosťou 2 100 MB za sekundu a v prípade čítania ide o rýchlosť 410 MB za sekundu. Pre lepší obraz spomenieme rýchlosti 512 GB pamätí typu eUFS, s ktorými Samsung vyrukoval v roku 2017.

Vtedy sa pýšil rýchlosťami 860 MB/s, resp. 255 MB/s v rámci čítania.

ufs 3.0

V prvých zariadeniach už čoskoro

Vysoké rýchlosti nových pamätí umožnia vlastníkom budúcich vlajkových smartfónov pohodlnú a hlavne rýchlu prácu s objemnými multimediálnymi súbormi. Promptné zapisovanie tiež padne vhod pri sťahovaní dát v rýchlych 5G sieťach a pri fyzickom presúvaní súborov medzi zariadeniami.

Napríklad, presunutie filmu vo Full HD rozlíšení zo smartfónu do počítača s SSD diskom bude trvať iba niekoľko sekúnd.

Samsung bude okrem 512 GB verzii vyrábať aj 128 GB a neskromné 1 GB prevedenia. Ich produkciu ale spustí až v druhom polroku 2019. Hlavne 128 GB typ by sa mohol ujať aj v dostupnejšej strednej, poprípade vyššej strednej triede zariadení, ktorá má k bežným spotrebiteľom predsa len bližšie.