Úvod Výrobcovia Huawei Bude Huawei Mate 30 prvým telefónom s čipom novej generácie?

Bude Huawei Mate 30 prvým telefónom s čipom novej generácie?

Kirin 985 má byť ako prvý vyrobený technológiou EUV. Ponúkne nekompromisný výkon a nízku spotrebu.

2

Huawei sa nezastavuje a teraz to vyzerá tak, že okrem pripravených noviniek z radu Huawei P30 usilovne pracuje aj na zariadení, ktoré uvidíme až na jeseň tohto roku. Podľa zistení servera PhoneArena totiž môže byť prvým zariadením, ktoré využije čipset vyrobený procesor EUV (Extreme Ultraviolet Litography).

EUV je technológia, ktorá využíva svetlo pre vyrytie základu pre tranzistory na waferi, teda akejsi „základnej doske“ čipu. Čoraz viac tranzistorov na mikročipoch začína pre výrobcov predstavovať veľký problém. Hlavnou príčinou je jednoducho nepredstaviteľný počet tranzistorov na čoraz menšom priestore. Pri najnovšom čipe Apple A12X sa napríklad bavíme o 10 miliardách tranzistoroch, ktoré treba s presnosťou niekoľkých nanometrov poukladať na spomínaný wafer.

Vyriešiť by to mala technológia EUV, ktorá je až o 20 % presnejšia, čo v praxi bude znamenať vyšší výkon a nižšiu spotrebu nových čipov. Prvým čipom, ktorý bude vyrobený EUV má byť Kirin 985, o čo sa postará spoločnosť TSMC, ktorá vyrobila ja Kirin 980. Mimochodom, práve Kirin 980 je prvým čipom vyrobeným 7 nm výrobným procesom. Zvyšok prišiel až po tom.

Najväčšiu silu ukáže o rok

EUV má svoj plný potenciál ukázať až pri posune na 5 nm výrobný proces, ktorý má prísť už budúci rok. Moorov zákon hovorí, že počet tranzistorov sa každé 2 roky zdvojnásobí, čo už čoskoro môže byť problém. Zákon totiž narazí na fyzickú bariéru, keď už ďalej nebude možné zmenšovať tranzistory. Sme však presvedčení, že šikovní inžinieri už teraz pracujú na budúcnosti čipsetov, ktoré si poradia aj s takto náročným problémom.

Každopádne, Kirin 985 by mal poháňať vlajkovú loď Huawei pre druhú polovicu tohto roka, Huawei Mate 30 a 30 Pro. Predstavený však má byť tradične už o niečo skôr.