Úvod Výrobcovia Huawei Huawei je pripravený: Ak nám v USA zakážu Android, použijeme vlastný systém

Huawei je pripravený: Ak nám v USA zakážu Android, použijeme vlastný systém

3
Huawei Mate 20 Pro

Telekomunikačný gigant Huawei je pripravený aj na takú situáciu, kedy by mu bola odopretá možnosť spolupracovať s americkými spoločnosťami. V takom prípade príde aj o kontakt s Google, čo ho môže prinútiť, aby nahradil dlhé roky využívaný Android za softvérovú alternatívu z vlastnej dielne.

V takom prípade by museli pristúpiť na plán B, ktorého existenciu nám po novom potvrdil aj sám gigant. Na novinku upozornil TechSpot.

„Huawei disponuje záložnými systémami, siahne po nich ale iba vtedy, keď nastane výnimočná situácia. Nepredpokladáme, že ich použijeme, a úprimne, ani ich použiť nechceme. Plne podporuje operačné systémy našich partnerov – radi ich používame a našich zákazníci tiež. Android a Windows zostanú i naďalej našou prioritou,“ uviedol hovorca Huawei pre plátok South China Morning Post.

O existencii takzvanej záchrannej vesty vieme ale už pomerne dlho. Čínske médiá o nej písali ešte v prvej polovici uplynulého roka a pred pár dňami ju oficiálne potvrdil aj sám Richard Yu Chengdong, CEO mobilnej divízie spoločnosti, v rozhovore pre nemecký plátok Die Welt. Nižšie nájdete jeho slová.

„Vytvorili sme náš vlastný operačný systém pre prípad, že už nebudeme môcť ďalej využívať tie systémy. Budeme pripravení a máme svoj plán B.“

Počítajú aj s Windowsom

Keďže Huawei predáva okrem iného i laptopy, ktoré bežia na operačnom systéme Windows, plán B zahŕňa aj alternatívu za softvér od amerického Microsoftu. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o hybridný systém pre viaceré typy spotrebiteľskej elektroniky, aby nezaostávali ani v dobe prichádzajúceho internetu vecí.

Momentálne ale nepoznáme žiadne bližšie detaily. Vieme iba to, že sú dôkladne pripravení na možné sankcie zo strany Spojených štátov amerických.