Úvod Novinky EÚ zistila, že mobilné dáta na Slovensku sú príliš drahé. Sme na...

EÚ zistila, že mobilné dáta na Slovensku sú príliš drahé. Sme na chvoste

5

Slovenskí mobilní operátori si za dáta pýtajú príliš veľa peňazí. Vyplýva to z najnovšej správy Európskej komisie, ktorá zistila, že na Slovensku sú ceny za mobilné dáta tretie najhoršie z celej EÚ. Horšie dopadlo len Česko a Cyprus. Nie je to však až také čierne ako sa na prvý pohľad zdá.

Európska komisia hodnotila celkom 13 rozličných typov ponúk balíčkov, ktoré operátori ponúkajú, z ktorých poskladala celkom 86 rôznych kombinácií. Informácie brala od dvoch najväčších operátorov, Telekomu a Orange.

Rok staré údaje

Európska komisia to možno s porovnaním myslela naozaj dobre a z veľkej časti má o slovenských pomeroch pravdu. Dáta však pochádzajú z februára 2018, čo je pri mobilnom trhu ďaleká minulosť. Operátori jeden po druhom minulý rok postupne výrazne zvýšili objem ponúkaných dát, čo výsledky porovnania nezohľadňujú. Pracujú so starými hodnotami.

Dáta, s ktorými pracovala EÚ

Keď sa na výsledky pozrieme podrobnejšie, zistíme, že pri Happy L komisia uvádza 2 GB dát za vysokú cenu, pritom realita je trochu iná. Happy L nahradil paušál Áno L, ktorý obsahuje 10 GB dát a v prípade, že si vytvoríte alebo sa pridáte do skupiny Magenta 115 GB prenosných dát.

Každopádne, výsledky sú finálne a Európska komisia tak na svojom webe informuje, že Slovensko patrí do skupiny krajín s „relatívne drahými dátami,“ medzi ktoré patrí aj Belgicko, Holandsko, Írsko, Malta, Chorvátsko, Portugalsko, Maďarsko a Grécko.

Medzi krajiny s najlacnejšími dátami naopak patrí Veľká Británia, Taliansko, Poľsko alebo Rakúsko. Úplne najhoršie skončilo Česko a Cyprus. Nezávidíme, bratia.

Jedno veľké ALE

Rovnako ako sa za uplynulý rok zmenili pomery na Slovensku sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmenili aj v ďalších európskych krajinách. Je ťažké odhadnúť či bola miera navyšovania dát rovnaká ako na Slovensku, no jedno je jasné. Zákazníci menej dát nedostali. Slovensko tak nakoniec predsa len môže patriť do predposlednej skupiny.

Veľkou limitáciou prieskumu bol aj fakt, že do porovnania nebol zahrnutý operátor O2 SK alebo 4ka, ktorá má síce najhoršie pokrytie, no najlacnejšie dáta. Ako to vnímate vy? Máme na Slovensku drahé dáta? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!