Úvod Výrobcovia Samsung Toto je telefón, na ktorý sme boli zvedaví všetci: Skladací Samsung Galaxy...

Toto je telefón, na ktorý sme boli zvedaví všetci: Skladací Samsung Galaxy Fold!

Novinka z budúcnosti prichádza.

2

Dnes večer sme sa nedočkali iba nového modelového radu Galaxy S10. Samsung nám okrem troch verzií vlajkovej lode ukázal aj dlhšie avizovaný skladací model s názvom Galaxy Fold. Čo všetko teda táto nekonvečne prevedená mobilná novinka ponúka?

Začneme tou najzaujímavejšou súčasťou, ktorú tentokrát reprezentuje prítomný displej. Tie sú však v tomto prípade až dva. Sekundárny nájdete na prednej strane smartfónu a ten primárny pre zmenu v jeho útrobách. Keď ho otvoríte ako knihu, budete vidieť druhú obrazovku s podstatne väčšou uhlopriečkou.

Rozložená forma Galaxy Fold ponúka až 7,3-palcový zobrazovací Dynamic AMOLED panel, ktorý sa zatvorením smartfónu zloží ako kus papiera. Niečo také umožňuje čerstvo vyvinutá polymérová vrstva. Po zatvorení bude k dispozícii 4,6-palcová Super AMOLED alternatíva vrátane kompaktnejšej konštrukcie.

Samsung Galaxy Fold

„Samsung dnes píše novú kapitolu v histórii mobilných inovácií a mení, čo sa pri smartfónoch doposiaľ považovalo za možné. Galaxy Fold je zástupcom úplne novej kategórie mobilných zariadení, ktorá vďaka displeju Infinity Flex otvára cestu doposiaľ nevídaným možnostiam,“ prezradil DJ Koh, prezident a generálny riaditeľ divízie IT & Mobile Communications spoločnosti Samsung Electronics.

„Galaxy Fold sme vytvorili pre tých, ktorí chcú zažiť, aké možnosti dokáže ponúknuť prémiové skladacie zariadenie, a ktorí chcú prekročiť obmedzenie bežných smartfónov.“

Dva kusy konštrukcie drží pokope sofistikovaný pántový mechanizmus s veľmi príjemnou zvukovou odozvou v podobe cvaknutia, ktorý nie je vôbec vidieť. Je totiž vďaka prítomnému puzdru dôkladne skrytý pred očami používateľa, takže sa netreba obávať žiadnych estetických prehreškov.

Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Fold

Vyššia produktivita

Jednou z hlavných predností primárneho 7,3″ displeja je to, že na ňom možno otvoriť a používať až tri rôzne aplikácie. Všetky okná budú v takom prípade priamo vedľa seba, takže netreba nič neustále prepínať. Popri písaní e-mailu si tak môžeme pustiť hudobné video na YouTube a zároveň i otvoriť webovú stránku alebo dokument. Výber je len na nás.

Kontinuita aplikácií

Ďalšou nemalou výhodou Galaxy Fold je takzvaná kontinuita softvéru. To znamená, že keď smartfón otvoríte, tak sa na 7,3″ displeji zobrazia tie isté aplikácie, aké tam boli, keď ste ho zatvárali. Nebude ich teda potrebné opäť manuálne otvárať, čo nám ušetrí čas aj nervy.

Až 6 fotoaparátov

Presne tak. Smartfón Galaxy Fold obsahuje až na sebe nezávisle foto zostavy, pričom tie dokopy tvorí 6 fotoaparátov. Jedna je k dispozícii na prednej, zatiaľ čo druhá na zadnej strane zariadenia. Tú tretiu nájdete v jeho útrobách hneď vedľa rozloženého Infinity Flex displeja. Čísla a podrobnosti sú v zozname technickej špecifikácie nižšie.

Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Fold

Technická špecifikácia Galaxy Fold

  • 4,6″ Super AMOLED displej, HD+, 21:9
  • 7,3″ Dynamic AMOLED (Infinity Flex) displej, QXGA+, 4,2:3
  • 7 nm procesor s 8 jadrami
  • 12 GB RAM (LPDDR4x)
  • 512 GB úložisko (UFS3.0)
  • 10 Mpx selfie (f/2.2)
  • 16 Mpx (ultra-wide, f/2.2) + 12 Mpx (Dual Pixel AF, OIS, f/1.5 – f/2.4) + 12 Mpx (teleobjektív, 2x zoom, f/2.4, OIS, PDAF)
  • 10 Mpx (f/2.2) + 8 Mpx (RGB hĺbkový objektív, f/1.9) selfie
  • 4 380 mAh batéria
  • Android 9 Pie

Čo sa týka slovenskej dostupnosti a ceny, tak Samsung zatiaľ neprezradil žiadne bližšie informácie.