Úvod Výrobcovia Sony Sony Xperia 1 oficiálne predstavená. Ponúkne parádny displej a trojitý fotoaparát

Sony Xperia 1 oficiálne predstavená. Ponúkne parádny displej a trojitý fotoaparát

2

Ďalšiu z veľkých premiér podujatia Mobile World Congress 2019 má za sebou aj mobilná divízia spoločnosti Sony. Podľa očakávania predstavila prvotriednu vlajkovú loď s novým označením Xperia 1.

Sony Xperia 1 je asi najpôsobivejším smartfónom, aký z dielne japonského výrobcu v posledných rokoch vzišiel. Jeho dizajn stavia na čistých líniách takmer dokonalého obdĺžnika so zadnou stranou zo skla, ktorá je plochá. Typické klenutie predošlých generácií tak nadobro zmizlo.

Výsostne elegantný vzhľad dotvára trojitá zadná kamera, ktorá je umiestnená vertikálne v strede zadnej strany, v symetrii s výrobnými označeniami, LED bleskom a senzormi. Snímač odtlačkov prstov je vnorený do tlačidla na pravej strane smartfónu.

Sony Xperia 1 má veľkú obrazovku s uhlopriečkou 6,5-palca a netradičným pomerom strán 21:9. Po technologickej stránke ide o vysoko kvalitný OLED panel s ultra jemným 4K rozlíšením a podporou pre HDR. Obrazovka zaberá drvivú väčšinu prednej plochy zariadenia.

sony xperia 1

Hrubé okraje tak v prípade tejto značky patria definitívne do minulosti.  Výborný obraz podporujú stereo reproduktory Dolby Atmos.

Po výkonnostnej stránke zariadenie nezaostáva za inými top-end smartfónmi pre rok 2019. Máme tu teda Snapdragon 855, 6 GB operačnú pamäť a 64/128 GB úložisko, ktoré sa dá rozšíriť o 512 GB pomocou microSD kariet. Škoda len 3330 mAh batérie, ktorej kapacita mohla byť ešte o niečo väčšia.

sony Xperia 1

Povinnou jazdou je taktiež operačný systém Android vo verzii 9 Pie, odolnosť na úrovni krytia IP68 a vrstva Gorilla Glass 6. generácie, ktorá chráni jedinečnú obrazovku. Sony Xperia 1 by nemala zaostávať ani v oblasti fotografie.

Všetky tri obrazové snímače na zadnej strane majú rozlíšenie 12 Mpx. Hlavný modul má pixely veľké 1,4μm a svetelnosť f/1.6. Výrobca spravil všetko preto, aby snímač získal z okolitého prostredia čo najviac svetla. Ostatné dva snímače sprostredkujú 2-násobné priblíženie a široké zorné pole.

sony xperia 1

Xperia 1 môže osloviť tvorcov videa. Kamera obsahuje špeciálny režim Cinema Pro, ktorý dokáže natáčať 4K DHR video v širokom formáte formáte 21:9. Formát teda kopíruje proporcie obrazovky. Stabilné zábery udrží kombinácia hybridnej a optickej stabilizácie.

Super rýchle a presné zaostrovanie, ako aj spracovanie obrazu, má na starosti vylepšený algoritmus BIONZ X. Kombináciou výkonného hardvéru a softvéru môžete napríklad vyfotografovať 10 snímok za sekundu bez straty zaostrenia.

Sony Xperia 1 vstúpi do obchodov koncom jari so zatiaľ neznámou cenou. Netreba však očakávať, že bude zariadenie lacnejšie ako etablovaní súperi. V každom prípade sa ale nová vlajková loď podarila, čo snáď potvrdia aj užívateľské recenzie. Na tie si ale musíme počkať.

Video