Úvod Výrobcovia Samsung Problém vyriešený: Ochranné sklo pre Samsung Galaxy S10 nemusí mať dieru kvôli...

Problém vyriešený: Ochranné sklo pre Samsung Galaxy S10 nemusí mať dieru kvôli snímaču odtlačkov

7

Samsung Galaxy S10 bude predstavený už zajtra v americkom meste San Francisco, kde nebudeme chýbať. Nový vlajkový model bude, okrem iného, vybavený ultrazvukovým snímačom odtlačkov.

Tento snímač bude pochopiteľne umiestnený pod zobrazovacou plochou, a tak zariadenie jednoducho odomkneme priložením prsta na istú časť obrazovky. Snímač má ponúknuť vysoký užívateľský komfort, keďže si vzhľadom na použitú technológiu poradí aj so znečisteným či mokrým prstom.

Okrem toho bude reagovať rýchlejšie ako ekvivalentné riešenia založené na optickej metóde snímania(napr. Mate 20 Pro). Všetko má ale svoje pre a proti.

V prípade ultrazvukového snímača odtlačkov prstov utrpí príslušenstvo. Samsung Galaxy S10 bude bez pochýb síce poriadne vybaveným, no drahým zariadením. Ochrana pred nešťastným pádom alebo len obyčajným opotrebovaním tak padne vhod. Popri rôznych puzdrách a krytoch tu sú ochranné sklá pre obrazovku, ktoré na seba prevezmú škrabance a praskliny z prípadného tvrdého nárazu.

Ultrazvukový snímač odtlačkov ale v prípade nasadeného ochranného skla nemusí fungovať správne, možno vôbec. Výrobcovia preto prišli so dômyselným riešením. Sklo bude mať podľa uniknutých záberov jednoducho dieru v mieste snímania odtlačku. Asi netreba uvádzať, že to vyzerá minimálne podivne a potencionálni zákazníci už teraz nad týmto prevedením ohŕňajú nosom.

samsung galaxy S10
Kompromisné riešenie sa už stihlo stať terčom internetových posmeškov.

Našťastie, objavila sa svetlá výnimka. Spoločnosť Whitestone začala predávať ochranné sklá pre Samsung Galaxy S10/S10+, ktoré dokážu pracovať aj s ultrazvukovým snímačom odtlačkov. Zdá sa, že sú zatiaľ jediné, za čím môže stáť patentovaná technológia.

Ultrazvukový snímač odtlačkov nemôže korektne pracovať s bežnými ochrannými sklami kvôli medzere medzi displejom a vrstvou samotnou. Aj keď je medzera absolútne minimálna, drobné vzduchové medzery ovplyvnia funkčnosť čítačky.

ochranne sklo
Whitestone

Sklo od Whitestone ale využíva aplikáciu pomocou veľmi tenkej vrstvy tekutého lepidla, ktoré dokonale spojí ochranné sklo s obrazovkou. Z tohto dôvodu dostanú zákazníci ku sklu formu s UV svetlom, pomocou ktorej sklo nalepia.

Whitestone začal sklá ponúkať v predstihu. Dva kusy + forma stoja 59 dolárov. Problémová je však dostupnosť. Americký výrobca na náš región necieli a prípadný dovoz sa výrazne predraží. Zostáva len dúfať, že sa toto sklo, alebo jemu podobné, časom objaví v ponukách našich alebo európskych predajcov.