Úvod Zaujímavosti Môžu policajti telefonovať za volantom? Tu je definitívna odpoveď

Môžu policajti telefonovať za volantom? Tu je definitívna odpoveď

Mnohí pri pohľade na telefonujúceho policajta za volantom ostávajú nahnevaní.

13

Slovensko opäť čaká úprava legislatívy týkajúca sa využívania mobilných zariadení počas šoférovania. Polícia dôrazne upozorňuje, že vodičov, ktorí budú počas jazdy telefonovať začne nekompromisne pokutovať. Výška pokuty sa pritom má zvýšiť z terajších 50 € na 100 €.

Aby Polícia SR odhalila telefonujúcich vodičov, nakúpila takmer 400 fotoďalekohľadov s dohľadom až 1 kilometer. To je slušná technika, ktorá odhalí aj tých, ktorí si myslia, že ich v danom momente nikto nesleduje. Po zverejnení týchto informácií sa na nás však mnohí z vás obrátili s fotografiami telefonujúcich policajtov v službe. Môžu to? Nehrozí im postih? Odpoveď síce nie je úplne jasná, no s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozí. Tu je dôvod prečo.

Môžu policajti jazdiť rýchlejšie?

Ak častejšie cestujete autom, možno ste si všimli, že policajti v aute telefonujú alebo jazdia rýchlejšie ako je maximálna povolená rýchlosť. V tomto prípade však hneď nemusia porušovať dopravné predpisy, práve naopak. Zároveň je však nutné dodať, že bezdôvodne tak jazdiť nemôžu.

Ak je policajt v služobnom aute sám a pri jazde šoféruje či prekračuje maximálnu povolenú rýchlosť, nemusí to znamenať, že porušuje predpisy. Aj v takomto prípade totiž môže byť v službe.

Aktuálne dopravné predpisy totiž policajtom umožňujú využívať viaceré výnimky. V zákone o cestnej premávke sa totiž uvádza, že niektorí vodiči nie sú povinní dodržiavať najvyššie povolené rýchlosti alebo zákaz používania mobilných zariadení. Výnimku majú vodiči vozidiel ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov, ozbrojených zborov, vojenskej polície, vojenského spravodajstva a slovenskej informačnej služby.

Môžu policajti používať telefón bez postihu?

Policajti zároveň môžu telefonovať za volantom vtedy, keď ide o súčasť plnenia svojich úloh. Inými slovami, ak telefonuje v rámci práce, má na to nárok. Ak si vybavuje súkromné veci, robiť by to nemal.

Pre úplnosť prikladáme aj zoznam skupín vodičov, ktoré nemajú zakázané telefonovať bez použitia systému „hands free“. Okrem policajtov majú dovolené telefonovať aj vodiči vozidiel ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov, ozbrojených zborov, vojenskej polície, obecnej polície, Hasičského a záchranného zboru, ostatných hasičských jednotiek, horskej záchrannej služby, záchrannej zdravotnej služby, banskej záchrannej služby, vojenského spravodajstva a slovenskej informačnej služby.