Úvod Zaujímavosti Mobile Photography Awards 2018: Pozrite si najkrajšie zábery vytvorené smartfónmi

Mobile Photography Awards 2018: Pozrite si najkrajšie zábery vytvorené smartfónmi

Desiatky jedinečných záberov.

0

Počas roka môžeme svoj pohľad upriamiť na množstvo unikátnych fotografií, ktoré vzišli ako víťazné z rôznych rešpektovaných ankiet a súťaží. Medzi tie najznámejšie patria napr. Sony World Photography Awards či National Geographic Photo Contest.

Postupne však pribúda súťaží, ktoré sa zameriavajú výhradne na mobilnú fotografiu. Fotografovanie so smartfónom baví snáď každého. Aj ten najbežnejší užívateľ tak môže zhotoviť výnimočnú snímku bez toho, aby musel vlastniť profi náradie, ktoré často stojí tisíce eur.

Dôkazom toho je aj minuloročná a rozhodne úspešná anketa Huawei Next Image a o špičkové fotky zo smartfónov iPhone sa začala zaujímať aj spoločnosť Apple. Medzi stálice patrí súťaž Mobile Photography Awards.

smartfony
MPA 2018 v kategórii architektúra. Autor Mary Grace Montives

Ide o najdlhšie trvajúcu anketu zameranú na mobilnú fotografiu a umenie s ňou spojené s medzinárodným záberom. Výsledky ankety najčerstvejšieho 8. ročníka sú už známe a za pohľad rozhodne stoja.

snimky
Jedna z víťazných snímok tzv. veľkej ceny MPA 2018. Autor: Dominika Koszowska

Odborná porota Mobile Photography Awards 2018 ocenila niekoľko fotografií z rôznych kategórií, no tzv. veľkú cenu získala Dominika Koszowska z Poľska, ktorá svoje snímky zachytila smartfónom Sony Xperia.

Úspech tiež zaznamenali fotografie zhotovené zariadeniami iPhone, Google Pixel, Samsung Galaxy a ďalšími.

najlepsie fotky
MPA 2018 v kategórii portrét. Autor Luis Rodri­guez

Porota ocenila fotografie v asi 20 kategóriách ako napr. krajina, makro, pouličná fotografia, vizuálne efekty, portréty a ďalšie. Všetky fotografie hlavnej veľkej ceny nájdete TU, na stránkach súťaže.

makro
MPA 2018 v kategórii makro. Autor Jarek Bryla

Rozdelenie v rámci jednotlivých kategórií sa nachádza TU. Do článku sme vybrali naozaj len pár málo ukážkových snímok, ktoré zaujali nás. Všetky ostatné nájdete v uvedených odkazoch. Za pohľad rozhodne stoja. Minimálne kvôli inšpirácii.