Úvod Zariadenia Smartphony Kupujete smartfón z druhej ruky? Tieto súčiastky sa kazia najčajstejšie

Kupujete smartfón z druhej ruky? Tieto súčiastky sa kazia najčajstejšie

3
Foto: Phone Arena

Kúpa inteligentného mobilného telefónu takzvane z druhej ruky má svoje výhody aj nevýhody. V prvom rade je lacnejší ako nový model a obzvlášť to platí pre staršie generácie napr. vlajkových zariadení.

S kúpou použitého smartfónu ale vzniká vyššie riziko, že niečo nebude fungovať tak ako má, poprípade sa niečo v zariadení po istej dobe používania pokazí.

Pokiaľ zariadenie kupujete od neznámej osoby alebo od predajcu, ktorý sa takýmto obchodným modelom zaoberá, nemôžete vedieť, ako sa predchádzajúci majiteľ k smartfónu správal. Nech vám tvrdí čokoľvek.

Veľmi zaujímavými údajmi o použitých telefónoch disponuje spoločnosť OptoFidelity. Poukázal na ne server AndroidAuthority. OptoFidelity sa zaoberá automatizovaným testovaním použitých smartfónov pre rôzne spoločnosti.

Jeho vzorku tvorí takmer milión zariadení a v procese sa rozpoznáva viac ako 100 rôznych typov inteligentných mobilných telefónov. Dobrou správou je, že podľa skúmania je kvalita použitých inteligentných mobilov výborná. Hlavne, ak si ich zákazník zakúpi od predajcu na to určeného, poprípade priamo od dodávateľa.

testovanie smartfonov
optofidelity.com

Experti odhalili chyby len vo veľmi malej skupine použitých smartfónov, ktorá tvorí menej ako 4 percentá z celkového testovaného objemu. OptoFidelity má odpoveď aj na to, ktoré súčiastky sa kazili najčastejšie.

V tabuľke jednoznačne vedú fyzické tlačidlá. Mechanická záťaž ich časom môže poškodiť. Bez fyzických tlačidiel sa zatiaľ smartfóny nezaobídu a pri ich každodennom používaní sú jednoducho potrebné. Už ale existujú ojedinelé výnimky ako Meizu Zero, ktorý žiadne fyzické tlačidlá nemajú.

Po tlačidlách sa najčastejšie kazí LED indikácia, reproduktor či konektor. Ak ste tipovali displej, tento komponent pracuje takmer bezchybne. Ako v OptoFidelity smartfóny testujú, si môžete pozrieť vo videu nižšie.