Úvod Výrobcovia Huawei Huawei sa mal snažiť ukradnúť tajnú technológiu: FBI spustila akciu na CES

Huawei sa mal snažiť ukradnúť tajnú technológiu: FBI spustila akciu na CES

0
Huawei

Technologická nádielka pod označením CES (Consumer Electronics Show) je úspešne za nami. Podľa najnovších informácií je úspešne za nami aj nedávna akcia FBI zameraná na Huawei, ktorá prebehla presne na tomto veľtrhu. O čo však išlo?

Predtým ako to vyslovíte – nešlo o podozrenie zo špionáže. Aby sme vám povedali celý príbeh, musíme sa vrátiť späť v čase. Celé to začalo ešte 26. marca, keď si Huawei objednal vzorky tvrdeného skla Miraj Diamond od americkej spoločnosti Akhan Semiconductor. Ide o sklo, o ktorom výrobca tvrdí, že je prakticky nezničiteľné a až 6-krát odolnejšie než známy Gorilla Glass. Na tom by nič nebolo.

Šéf spoločnosti, Adam Khan, teda Huawei vyhovel a na 60 dní im vzorku zapožičal. Sklo pritom poslal do San Diega, keďže zasielanie do zahraničia pri tomto type produktu podľa platnej americkej legislatívy možné nie je. Ide totiž o materiál, ktorý by mohol byť využitý aj na iné účely, než len ochranu telefónu.

Huawei vzorku nevrátil, poslal ju do Číny

Huawei však do 60 dní vzorku nevrátil a nereagoval ani na telefonáty či emaily Adama Khana. Vzorka sa späť vrátila až v auguste a aj to celá dolámaná a s chýbajúcimi kusmi. Khan z obáv z krádeže vlastnej technológie kontaktoval FBI, ktorá sa do toho poriadne obula. Technik z FBI mal zistiť, že čínska spoločnosť sklo testovala laserom tak silným, že by mohol zabiť alebo vážne zraniť človeka.

FBI sa s Khanom spojila a požiadala ho o prístup ku komunikácii s Huawei. Khanovi sa podarilo získať od jedného inžiniera Huawei priznanie, že vzorka skla skutočne putovala do Číny, kde sa Huawei pokúsil o reverzné inžinierstvo. Inými slovami, chcel zistiť z čoho je sklo zložené a ako sa vyrába.

FBI stratila trpezlivosť, spustila akciu

Tu už FBI začala strácať trpezlivosť. Vývozom ochranného skla do Číny Huawei porušil americký exportný zákon, presnejšie Medzinárodnú reguláciu pohybu zbraní – ITAR. Vývoz materiálu s možným vojenským využitím je prísne zakázaný. Khan mal pred zaslaním skla Huawei upozorniť, že diamantový povrch Diamond Miraj je obmedzený reguláciami.

Huawei bol aj napriek tak veľkému prešľapu odhodlaný stať sa zákazníkom Akhan Semiconductor. Obe firmy sa stretli počas CES, no jeden zo zúčastnených už mal odpočúvacie zariadenie. Asi nemusíme upresňovať, kto. Krátko na to FBI vykonala raziu v priestoroch Huawei v San Diegu. O čo presne išlo a či to má niečo spoločné s Akhan Semiconductor momentálne nie je známe.

Tak či onak, Huawei na seba podobnými prešľapmi vrhá čoraz horšie a horšie svetlo, čo je pri všetkých obmedzeniach týkajúcich sa 5G technológií, to posledné, čo by si mal priať.