Úvod Výrobcovia Huawei Huawei P30: Čo ponúkne očakávaná vlajková loď a rival Galaxy S10?

Huawei P30: Čo ponúkne očakávaná vlajková loď a rival Galaxy S10?

0

Už to môžeme považovať za oficiálne. Spoločnosť Huawei konečne prezradila presný termín, kedy nám predvedie tohtoročné esá. Modelový rad Huawei P30 spoznáme 26. marca v Paríži a tu je všetko, čo o nadchádzajúcich high-end smartfónoch dnes vieme.

Tie najdôveryhodnejšie vyzerajúce úniky tvrdia, že Huawei P30 vrátane modelu P30 Pro ponúknu konštrukčné prevedenie, s akým prišla i minuloročná generácia P20. Potenciálni zákazníci môžu podľa nich počítať s lesklou zadnou stranou z odolného skla, obľúbenými farebnými prechodmi (tzv. gradient prevedenia), oblými krivkami a dokonca aj s výrezom, ktorý by však mal po novom výrazne schudnúť.

Nedávno zverejnené rendery od kolaborácie medzi renomovaným leakerom @OnLeaks a serverom 91Mobiles obsahovali displej, kde bolo vidieť iba malý polkruh, nie celú dieru ako v prípade tiež nadchádzajúcej vlajkovej lode Galaxy S10. Pomeru medzi obrazovkou a telom to síce príliš nepomôže, no aspoň budú tieto dva avizované high-end kúsky odlišné. Podobu P30 a P30 Pro nám navyše už stihol potvrdiť i renomovaný výrobca príslušenstva, spoločnosť Spigen.

huawei p30
Takto by mal vyzerať Huawei P30 podľa @Onleaks a 21Mobiles
huawei P30
Potvrdenie podoby výrobcom príslušenstva, spoločnosťou Spigen

Na spomínaných renderoch si ale môžeme všimnúť i to, že konštrukciám smartfónov chýba za bežných okolností pre oko viditeľný snímač odtlačkov. Dá sa preto očakávať, že ho podobne, ako v prípade minuloročného Mate 20 Pro, umiestnia priamo pod panel. Príslušná biometrická technológia už predsa dozrela do štádia, kedy z nej môže byť hlavná súčasť hardvérovej výbavy.

Z konštrukčného či dizajnového uhla pohľadu sa toho teda príliš veľa nezmení. Tie najväčšie inovácie môžeme tento rok očakávať v útrobách, kde inžinieri zo spoločnosti Huawei bez akýchkoľvek pochýb umiestnili ten najpokročilejší hardvér na trhu.

Hardvér

Medzi modelmi Huawei P30 a P30 Pro budú podľa všetkého dva hlavné rozdiely. Jeden je rozdielne veľká uhlopriečka a ten druhý zase hlavný fotoaparát s rozdielnou špecifikáciou. Lepší aj drahší smartfón by mal dostať 6,5-palcový displej so zaoblenými bokmi vrátane až štyroch snímačov, ktoré okupujú ľavý horný roh zadnej strany konštrukcie.

Huawei P30
Koncept Huawei P30 (ZDROJ Concept Creator)

Server GSMArena píše, že výrobca siahol po hlavnom fotoaparáte z minuloročného modelu Mate 20 Pro a ten v prípade Huawei P30 Pro okorenil ešte o jeden dodatočne pridaný snímač (zrejme 1/1.8″ a 38 Mpx IMX607 od Sony). Táto špekulácia môže teda súvisieť s tým, čo nám po novom prezrádza čerstvá upútavka na oficiálne predstavenie. Novinka podľa nej ponúkne špeciálne priblíženie záberu, ktoré vraj pripomína riešenie z dielne Oppo. V kuloároch hovoria o 10x hybridnom optickom zoome.

Čo sa týka rozlíšenia oboch zobrazovacích panelov, dostupné informácie hovoria o efektívnom Full HD+ rozlíšení a už pomaličky zaužívanej OLED technológii. Nižšie rozlíšenie má hneď niekoľko nezanedbateľných výhod, pretože šetrí drahocennú šťavu a zároveň odľahčuje čipset, aby tak mohol podať vyšší výkon. Jeho miesto v útrobách konštrukcie bude tentokrát okupovať veľmi ambiciózny kúsok s názvom Kirin 980.

Kirin 980
Kirin 980

Viac detailov ohľadom očakávanej technickej špecifikácie nájdete v zozname nižšie. Treba mať však stále na pamäti, že ide o špekulácie, ktoré môžu, ale aj nemusia mať absolútne žiadny súvis s realitou. Čo je z nich predsa len pravda, sa dozvieme až koncom marca v Paríži.

Očakávaná špecifikácia P30

  • 6,1″ OLED displej, Full HD+, HDR+
  • 7 nm čipset Kirin 980
  • 8 GB operačná pamäť RAM
  • 128 GB úložisko + NM karta od Huawei
  • hlavný fotoaparát s 3 snímačmi (40 + 20 + 8 Mpx) a optikou Leica
  • 24 Mpx selfie fotoaparát s optikou Leica
  • 4 000 mAh + 22,5 W nabíjanie
  • Android 9 Pie + nadstavba EMUI 9
  • 3,5 mm port pre audio jack

Očakávaná špecifikácia P30 Pro

  • 6,5″ OLED displej, Full HD+, HDR+
  • 7 nm čipset Kirin 980
  • 10 GB operačná pamäť RAM
  • 256 alebo 512 GB úložisko + NM karta od Huawei
  • hlavný fotoaparát so 4 snímačmi (40 + 38 + 20 + 8 Mpx) a optikou Leica
  • 24 Mpx selfie fotoaparát s optikou Leica
  • 4 300 mAh batéria + 22,5 W nabíjanie
  • Android 9 Pie + nadstavba EMUI 9