Úvod Aplikácie Google mapy čakajú zmeny. Prichádza nový režim s rozšírenou realitou!

Google mapy čakajú zmeny. Prichádza nový režim s rozšírenou realitou!

0

Na minuloročnej vývojárskej konferencii Google I/O 2018 predviedla spoločnosť Google hneď niekoľko noviniek, vrátane nového operačného systému Android P. Nesmierne lákavo pôsobila ukážka navigácie v mapách Google prostredníctvom rozšírenej reality. 

Google Mapy s rozšírenou realitou ocenia prevažne chodci, ktorí získajú v zaľudnených aglomeráciách a rušných mestách veľmi jasnú a presnú navigáciu. Digitálne rozhranie navigácie bude skombinované so živým záberom z hlavnej kamery zariadenia.

Pri okamžitom a hlavne správnom určovaní polohy tiež pomôže bohatá databáza záberov zo služby Street View.

mapy google
The Wall Street Journal

Žiaľ, AR navigáciu vo svojej aplikácii zatiaľ hľadať nemusíte. Aj keď od ohlásenia ubehol necelý rok, Google ešte len rozbieha ostrejšie testovanie. To je, samozrejme, dobrá správa, keďže bez náležitého testovania by k plošnému uvoľneniu funkcie prísť nemohlo.

Beta testovanie je, zatiaľ, obmedzené. Ťažko povedať, či sa doň budú môcť časom zapojiť aj užívatelia. Zvýhodnení v tomto smere ale môžu byť miestni sprievodcovia, ktorí pomáhajú vylepšovať Google Mapy ako také.

Funkciu si priamo v praxi mohli vyskúšať reportéri z amerických novín The Wall Street Journal. Novinku si pochvaľovali a využili ju pri navigácii do jednej z miestnych kaviarní v meste San Francisco.

Praktické tiež bolo napr. upozornenie na nadmerné využívanie AR navigácie, ktoré môže zapríčiniť zbytočné vybíjanie batérie.

mapy google
The Wall Street Journal

AR navigácia padne vhod hlavne v neprehľadných situáciách, pri vystupovaní z metra, v centrách miest, na športových podujatiach a tak podobne. Ak smartfón v priebehu AR navigácie skloníte dole, automaticky sa aktivuje bežné rozhranie navádzania do cieľa.

Google upozorňuje, že AR navigáciu nesmú v žiadnom prípade používať vodiči počas jazdy autom. Kedy by sa mohla AR navigácia objaviť v našich aplikáciách je zatiaľ ťažké odhadnúť. O pokroku by sme ale mohli byť informovaní na tohtoročnej májovej konferencii Google I/O 2019.