Úvod Novinky Android Android 10 Q bude mať vylepšené gestá. Zmizne konečne tlačidlo Späť?

Android 10 Q bude mať vylepšené gestá. Zmizne konečne tlačidlo Späť?

0
Ilustračné foto

Google spolu s operačným systémom Android 9 Pie predstavil aj nové gestá pre ovládanie, ktoré mali spríjemniť a uľahčiť navigáciu v smartfónoch. Gestá však nie sú úplne ideálne, aj keď sú určite krokom vpred.

V zariadení s operačným systémom Android 9 Pie si môžete vybrať, či chcete používať systémovú navigáciu pomocou klasických softvérových tlačidiel alebo gest. Gestá ako primárny a nemenný ovládací prvok využívajú iba smartfóny Google Pixel.

Experti z XDA zistili, že nová verzia operačného systému Android 10 Q môže disponovať upravenými a lepšie pracujúcimi gestami. Kameňom úrazu je v súčasnosti tlačidlo späť, ktoré sa popri gestách zobrazuje v aktívnych aplikáciách a na ďalších obrazovkách.

android 10 Q
Ikona pre vyvolanie gest a tlačidlo späť, ktoré by mohlo nadobro zmiznúť.

Google by sa mohol tohto tlačidla zbaviť, a to tak, že ho nahradí krátky posun ikony pre vyvolanie gest smerom doľava. Ak vlastníte smartfón Motorola a využívate funkciu ovládania jedným tlačidlom (tit. foto), ktorá je mimochodom skvelá, ide prakticky o totožný prístup.

V ranej zostave novej verzie operačného systému Android 10 Q vývojári natrafili na pár ďalších zmien, napr. na rýchlejšie zobrazenie nedávno používaných aplikácií alebo hladšie animácie pri ovládaní gestami.

Zostáva len dúfať, že Google praktické vylepšenia gest neodloží do zásuvky a skutočne ich nájdeme vo finálnej verzii operačného systému Android Q.