Úvod Výrobcovia Huawei USA obvinili Huawei z prania špinavých peňazí a krádeží obchodných tajomstiev

USA obvinili Huawei z prania špinavých peňazí a krádeží obchodných tajomstiev

Situácia okolo Huawei sa poriadne vyostruje.

0

Spojené štáty americké oficiálne obvinili čínskeho giganta Huawei z viacerých konfliktov so zákonom a medzinárodnými sankciami. Výrobca nielen spotrebnej elektroniky je podľa dostupných informácií zapletený do celkom slušnej kôpky problémov vrátane kradnutia obchodných tajomstiev.

Za zverejnením zoznamu obvinení stojí americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré nám ich prezradilo počas nedávnej tlačovej konferencie. Druhá strana niečo také ale, samozrejme, popiera.

Server Android Authority podotýka, že najväčšia časť pozornosti bola venovaná dcérskej spoločnosti Huawei s názvom Skycom. Tá vraj realizovala obchod s Iránom i napriek tomu, že sú naňho uvalené ekonomické sankcie, čo ju nakoniec dostalo do problémov.

Čínsky gigant na svoju obranu tvrdí, že vlastnený podiel už dávno posunul ďalej, aby tak neprichádzal do konfliktu s americkými zákonmi. Ministerstvo spravodlivosti USA to však označuje za jedno veľké klamstvo.

Zverejnili dôkazy

Keďže sa tu bavíme o oficiálnych obvineniach, súčasťou cirkusu sú aj dôkazy, ktoré budú použité v rámci nadchádzajúceho súdneho procesu.

Celkovo až 13 bodov zahŕňa okrem iného pranie špinavých peňazí alebo kradnutie takzvaných obchodných tajomstiev amerických spoločností. Jednou z nich je napríklad i miestny mobilný operátor T-Mobile, pretože mu vraj zamestnanci čínskeho výrobcu odcudzili tajné detaily o vyvíjanom stroji na testovanie smartfónov. Niečo také mal gigant odmeňovať špeciálnou finančnou odmenou.

Poskytnuté dôkazy ale podaktorí odborníci spochybňujú, pretože sú podľa nich nedostatočné. Ak ich súd nakoniec predsa len uzná, budú mať veľmi negatívny vplyv na samotné meno spoločnosti. A nielen to.

Niečo také by nepochybne zavážilo i pri rozhodovaní Kanady, či vydá do rúk USA ešte dávnejšie zadržanú dcéru zakladateľa a šéfku finančného oddelenia Huawei. V takom prípade naberie celá situácia podstatne väčšie grády, ako tomu bolo doteraz, a od toho momentu odštartuje obrovské medzinárodné divadlo.