Úvod Výrobcovia Samsung Samsung sa púšťa do nového segmentu. Vyvinul 4K OLED displej pre notebooky

Samsung sa púšťa do nového segmentu. Vyvinul 4K OLED displej pre notebooky

0
Ilustr. foto: pexels.com

OLED obrazovky sa pomaly ale isto stali štandardom v kategórii inteligentných mobilných telefónov, kde sú nimi vybavené zväčša drahšie a výkonnejšie zariadenia. Dostupnejšie smartfóny si vzhľadom na cenu musia vystačiť s LCD obrazovkami. Aspoň zatiaľ.

OLED technológia má pevné zastúpenie aj v triede inteligentných televízorov s často doslova obrími uhlopriečkami. Vynikajú hlavne produkty od kórejskej spoločnosti LG, ktorá aj na tohtoročnej výstave CES 2019 predviedla úžasné OLED TV vrátane toho rolovacieho.

OLED displeje ale akosi stále obchádzajú prenosné počítače (česť výnimkám), čo je tak trochu škoda. Našťastie tu je divízia Samsung Display, ktorá sa konečne odhodlala priniesť obrazovky z organických svetelných bodov aj do širšieho segmentu notebookov.

notebook
Samsung Display

Samsung začne v polovici februára 2019 vyrábať OLED panel s klasickou uhlopriečkou 15,6-palca, ktorý bude sledovateľov rozmaznávať vysokým 4K rozlíšením. Podpora pre HDR je samozrejmá, rovnako ako dokonalá čierna vďaka vypínaniu jednotlivých pixelov, či dobrá viditeľnosť na priamom svetle deklarovaná svietivosťou 600 nitov.

4K oled
Samsung Display

Aby toho nebolo málo, tento panel je tenší, ľahší a spotrebuje menej energie ako LCD ekvivalent. OLED technológia ale nie je dokonalá. Je drahá na produkciu a na problém vypálených pixelov stále neexistuje ideálny liek.

Na verejnosť neprenikli oficiálne informácie o tom, ktorí výrobcovia nové OLED displeje využijú pri svojich nadchádzajúcich produktoch. Očakávame nástup modelu Dell XPS 15 či takého x360 od HP.

S „ľudovou“ cenovkou ale už dopredu nepočítajte.