Úvod Výrobcovia Huawei Poliaci neváhali: Pre podozrenie zo špionáže zatkli zamestnanca Huawei

Poliaci neváhali: Pre podozrenie zo špionáže zatkli zamestnanca Huawei

2

V Poľsku zadržali dvoch mužov. Obaja spolupracovali na budovaní 5G siete miestneho mobilného operátora. V jednom prípade išlo o obchodného šéfa spoločnosti Huawei, v tom druhom pre zmenu o zamestnanca Orange Polska. Teraz ich čaká súd, pretože ich obviňujú za e-špionáž pre čínsku vládu.

S touto horúcou informáciou prišlo hneď viacero renomovaných online médií, a to vrátane The Verge, The New York Times či BBC. Prvým zdrojom bola ale poľská televízia TYP.

Zatknutie prišlo na scénu len krátko po tom, čo Kanada zatkla dcéru zakladateľa Huawei a v susednom Česku začalo šialenstvo ohľadne bezpečnosti hardvéru od čínskeho telekomunikačného giganta. Výrobca len krátko po tom zverejnil oficiálne vyhlásenie, kde ubezpečoval celý svet, že zo strany jeho produktov nehrozí absolútne žiadna špionáž.

Štvavú kampaň proti Huawei vedú Spojené štáty americké, ktoré už dlhšie obviňujú spoločnosť z tajnej spolupráce s čínskou vládou. V rámci tej im údajne poskytujú prístup k veľmi citlivým dátam a tie potom majú využívať na nadobudnutie nezanedbateľnej konkurenčnej výhody, napríklad v biznise alebo zahraničnej politike. Preto tlačia na svojich spojencov, aby zakázali operátorom nakupovať jej 5G hardvér.