Úvod Samsung Samsung Galaxy Note 9 Google robí zmeny: Mnohé aplikácie už nebudú mať prístup k správam a...

Google robí zmeny: Mnohé aplikácie už nebudú mať prístup k správam a hovorom

2

Spoločnosť Google opäť sprísnila podmienky pre vývojárov aplikácií tretích strán, od čoho si sľubuje lepšiu ochranu osobných údajov svojich zákazníkov a používateľov smartfónov s operačným systémom Android.

Google už nebude akceptovať aplikácie, ktoré bez zjavných dôvodov vyžadujú prístup k funkciám krátkych textových správ a k denníkom hovorov. Google aplikácie, ktoré tieto pravidlá porušujú, začne v najbližších týždňoch z obchodu Play odstraňovať.

Vývojári majú v niektorých prípadoch až 90 dní na to, aby svoje aplikácie upravili do požadovanej podoby. Google ich na zmenu pravidiel postupne upozorňuje od októbra minulého roka. Existujú ale isté výnimky.

Nové pravidlá určite prispejú k lepšej ochrane osobných údajov, no zároveň by kvôli nim muselo skončiť niekoľko kvalitných aplikácií. Vývojári preto môžu spoločnosť Google požiadať o výnimku.

povolenia

Vďaka tomu budeme môcť stále používať takzvaných klientov tretích strán – alternatívne aplikácie pre správu hovorov a správ, ako napr. TruecallerContacts+ a podobne.

Google myslel aj na aplikácie, ktoré využívajú SMS správy pre overenie účtu a autentifikáciu.

Pre ich vývojárov tu je alternatívne rozhranie SMS Retriever, ktoré sprístupňuje SMS autentifikáciu bez toho, aby musela mať aplikácia plný prístup k SMS správam. Tieto a ďalšie podrobnosti nájdete TU, v Pravidlách pre vývojárov v sekcii Povolenia.