Úvod Operátori Telekom O krok bližšie k 5G: Slovak Telekom úspešne otestoval technológiu Massive MIMO

O krok bližšie k 5G: Slovak Telekom úspešne otestoval technológiu Massive MIMO

8

Operátor Slovak Telekom sa v rámci skupiny Deutsche Telekom aktívne podieľa na rozvoji sietí LTE-Advanced Pro a na vývoji sietí 5G. V tejto súvislosti v januári otestoval revolučnú technológiu Massive MIMO (mMIMO) – jeden zo základných stavebných kameňov sietí piatej generácie.

Massive MIMO násobí kapacitné zdroje pre všetkých používateľov súčasne prihlásených na jednu bunku mobilného vysielača. Tí vďaka tomu budú môcť v porovnaní so súčasnou technológiou dosahovať vyššie rýchlosti prenosu dát.

Pilot, ktorý prebiehal v spolupráci so spoločnosťou Ericsson, bol prvým testom technológie na Slovensku a jedným z prvých testov technológie v Európe vôbec.

„Slovak Telekom má bohaté skúsenosti s testami a dosahovaním míľnikov v mobilných sieťach. V našej 4G sieti sme už v spolupráci so spoločnosťou Ericsson uskutočnili niekoľko testov a neskôr sme priniesli vyššie rýchlosti ako 300, 375 a 900 Mbps aj do reálnej prevádzky.

Massive MIMO nás posúva o krok bližšie k budúcnosti a k očakávanému nasadeniu 5G siete. Očakávame, že siete piatej generácie prinesú vysokú kapacitu pre tisícky používateľov súčasne. Vďaka skúsenostiam získaným z tohto pilotu sa môžeme na túto budúcu potrebu dostatočne pripraviť,“ uviedol výkonný riaditeľ technológií a IT Slovak Telekomu a T-Mobile CZ Branimir Marič.

Per Narvinger, Head of Product Area Networks, Ericsson, dodáva: „Budeme pokračovať v úzkej spolupráci so Slovak Telekom v ich zameraní na najlepšiu mobilnú skúsenosť. Massive MIMO prinesie výhody pre používateľov v mestských prostrediach pri ich používaní dátovo náročných aplikácií bez poklesu kvality či rýchlosti. Táto technológia navyše zohráva dôležitú úlohu aj v príprave súčasných sietí pre 5G.“

Massive MIMO

Technológia mMIMO zlepšuje dátovú priepustnosť, a teda aj používateľskú skúsenosť zákazníkov mobilných dátových služieb. Anténa základňovej stanice dokáže vďaka vyššiemu množstvu menších anténnych prvkov vytvoriť viac užších zväzkov, ktoré zameria na konkrétneho používateľa.

slovak telekom
Obr. 5g.co.uk

Umožňuje to zvýšiť využiteľnosť prenosových pásiem – pásma, ktoré sú v súčasnej sieti zdieľané, sa tak budú môcť použiť v rovnakej lokalite viacnásobne.

Pilotná prevádzka prebiehala v bratislavskej Dúbravke na troch základňových staniciach. V ideálnom prípade môže riešenie mMIMO navýšiť kapacitu bunky vysielača približne päťnásobne, v praxi ide o zhruba trojnásobok.

Pri teste, ktorý prebiehal len na 10 MHz časti dostupného pásma, boli namerané rýchlosti vyše 100 Mbps na jednu bunku, čo je viac ako dvojnásobok pri aktuálne využívanej technológii. Pri využití plnej 20 MHz šírky pásma by však rýchlosti v praxi presiahli 200 Mbps.