Úvod Zaujímavosti 195 gigapixelov: Pozrite si tak detailnú fotku, že uvidíte výrazy tvárí ľudí...

195 gigapixelov: Pozrite si tak detailnú fotku, že uvidíte výrazy tvárí ľudí z niekoľkých kilometrov

4

Fotografia, ktorá po zverejnení okamžite získala prívlastok „najväčšia v Ázii“, vznikla vďaka práci inžinierov z Jinkun Tech (Bigpixel Technology Corporation). Odfotili ju zo strechy veže Tung-fang ming-ču-tcha v Šanghaji, ktorá sa prezýva aj Perla východu.

Najzaujímavejšie je azda rozlíšenie, ktoré podľa všetkého dosahuje až 195 gigapixelov. Len pre predstavu, 1 megapixel1 milión pixelov. Rozlíšenie moderných fotoaparátov na smartfónoch je v priemere 12 megapixelov, čo je 12 miliónov pixelov. Tu sa však bavíme o gigapixeloch. 1 gigapixel má až 1 miliardu pixelov.

Spoločnosť Bigpixel odhaduje, že ich záber je približne 2 000 krát detailnejší než bežný fotoaparát. To z 360-stupňového záberu Šanghaja robí umelecké dielo. Nejde však o rekordnú snímku. Celkovo je to fotografia s 3. najväčším rozlíšením. V Ázii však detailnejšia fotka nevznikla.

Ak chcete preskúmať ulice čínskej metropoly a presvedčiť sa, že výrazy v tvárach ľudí skutočne vidieť aj na niekoľko kilometrov, spraviť tak môžete tu.