Úvod Novinky Mobilné pripojenie vs. Wi-Fi: Ktoré z nich je na Slovensku rýchlejšie?

Mobilné pripojenie vs. Wi-Fi: Ktoré z nich je na Slovensku rýchlejšie?

2
wifi

Mnoho ľudí stále žije v domnienke, že Wi-Fi pripojenie je rýchlejšie než pripojenie mobilné. Je to ale naozaj tak?

Drvivá väčšina smartfónov má nutkanie sa automaticky pripájať na dostupný prístupový bod Wi-Fi práve z toho dôvodu, že ich tak nastavili výrobcovia. Wi-Fi signál často berieme ako stabilnejší a rýchlejší, čo podľa štúdie, ktorá bola vykonaná spoločnosťou Open Signal to v mnohých krajinách na svete nie je tak úplne pravda.

Vyššie menovaná spoločnosť sa špecializuje na mapovanie bezdrôtového pokrytia. Jej štúdia testovala rýchlosť Wi-Fi pripojenia a mobilného pripojenia až v 80 krajinách.

Porovnanie priemernej rýchlosti Wi-Fi a mobilného pripojenia.

Zaujímavé výsledky

Jej výsledky mnohých zaskočili. Podľa nich je totiž mobilný internet rýchlejší než Wi-Fi až v 33 testovaných krajinách a v mnohých prípadoch dokonca o nemalé čísla. V krajinách ako je Austrália, Libanon, Grécko či Myanmar je mobilné pripojenie až o 10 – 13 Mbps rýchlejšie než Wi-Fi hotspot.

Ako je na tom Slovensko?

V rebríčku sa objavili aj priemerné hodnoty namerané slovenskými a českými používateľmi. Je prekvapujúce, že podobne ako v mnohých ďalších krajinách, je aj na Slovensku rýchlejšie mobilné pripojenie.

Priemerná rýchlosť mobilného pripojenia dosiahla hodnotu 21,7 Mbps, priemerná rýchlosť pripojenia cez Wi-Fi „len“ 19,4 Mbps. V susednom Česku je rozdiel ešte väčší. Pri mobilnom pripojení namerali priemernú rýchlosť 28,8 Mbps, pri pripojení cez Wi-Fi zas 18,6 Mbps.

Počet krajín, kde v rýchlosti vedie mobilné pripojenie, bude podľa odborníkov v budúcnosti len rásť, a to najmä po zavedení 5G signálu.

Toto sú však zatiaľ len predikcie, keďže sa toho môže veľa zmeniť aj v oblasti Wi-Fi pripojenia. Na potvrdenie všetkých teórií si teda budeme musieť počkať až do zverejnenia výsledkov budúcich štúdií.