Väčšina informácií dnes cestuje podzemnými káblami alebo pomocou satelitných rádiových vĺn. Švajčiarski vedci však prišli na spôsob ako vyriešiť problém prenášania informácií laserovou technológiou.

Výskumníci z univerzity v švajčiarskej Ženeve prišli s novým spôsobom ako prenášať informácie laserovou technológiou. Problém prenášania informácií laserom spočíva v tom, že jeho svetlo nedokáže prejsť cez oblaky, a tak by pre satelity nebolo možné odovzdávať informácie efektívne. Práve túto závadu vyriešili tým, že pridali ešte viac laserov.

So všetkými informáciami, ktoré kolujú po celej planéte, sú pásma rádiových frekvencií preplnené a dlhé vlnové dĺžky obmedzujú množstvo informácií, ktoré môžeme prenášať. Rádiové vlny teda už nespĺňajú súčasné požiadavky, preto výskumníci začali experimentovať s inými technológiami.

Lasery budú do oblakov vytvárať diery

Technológia pridania ďalších laserov spočíva v tom, že veľmi teplé a krátke lúče vytvoria v oblakoch dieru, a tak aj priestor pre optickú komunikáciu cez oblaky. Prečo ale práve laserová komunikácia? Svetlo laseru totiž dokáže preniesť 1000-krát viac informácií než rádiové vlny. V oblakoch či hmle je ale jeho svetlo rozložené do všemožných smerov a prenos tak nefunguje.

Na ceste za dosiahnutím tohto cieľa čaká výskumníkov ešte veľa ťažkej práce, najmä pokiaľ ide o distribúciu laserovej energie rovnomerne a na dlhé vzdialenosti. Technológia prerážajúca oblaky je zatiaľ testovaná na umelo vytvorených oblakoch v laboratóriu, avšak vedci dúfajú, že ju čoskoro vyskúšajú aj v skutočnom svete.