Úvod LG LG V40 LG V40 ThinQ oficiálne: Toto ponúka smartfón s 5 fotoaparátmi!

LG V40 ThinQ oficiálne: Toto ponúka smartfón s 5 fotoaparátmi!

0

Októbrové premiéry vlajkových noviniek z mobilného sveta odštartoval LG V40 ThinQ, ktorý je oficiálne prvým smartfónom s piatimi kamerami vo výbave. Podrobnosti o zariadení boli známe už skôr a všetky sa potvrdili.

LG V40 ThinQ prichádza v typickom elegantnom dizajne série V, ktorý je vytvorený kombináciou kovu a brúseného, teda matného skla. Odolnosť je taká, na akú sme pri tejto línii zvyknutí. Okrem krytia IP68 zariadenie chráni aj odolnejší armádny štandard MIL STD 810G. Vo všeobecnosti sú poruke štyri farebné prevedenia. Ktoré z nich sa na náš trh dostanú, zatiaľ nevieme.

Na ľavej strane pribudlo hardvérové tlačidlo, ktoré patrí Google asistentovi. Snímač odtlačkov na zadnej strane už nefunguje aj ako hlavný spínač. Ten je samostatný a nachádza sa na pravej strane ako pri väčšine ostatných smartfónoch.

LG V40 ThinQ narástol. P-OLED displej má uhlopriečku 6,4-palca, rozlíšenie 1440 x 3120 pixelov a pomer strán 19,5:9. Zárez v hornej časti obsahuje dve z piatich kamier, slúchadlo a potrebné senzory. Zárez je možné zarovnať (nielen) čiernym pozadím podobne, ako pri LG G7 ThinQ.

LG V40
LG

Výrobcovi sa aj pri tejto vlajkovej lodi podarilo udržať váhu na uzde. Smartfón váži iba 169 gramov (158,7 x 75,8 x 7,7 mm). Výkon má na starosti očakávaný Snapdragon 845 (GPU Adreno 630) so 6 GB operačnou pamäťou a 64/128 GB úložiskom. Náročnejším užívateľom je k dispozícii slot pre pamäťové karty.

Užívateľské prostredie sa vezie na OS Android vo verzii 8.1 Oreo. Aktualizácia na Android 9 Pie zatiaľ ohlásená nebola, určite sa ale dostaví. Na gestá a ďalšie vylepšenia tak treba počkať. Zariadenie sa ovláda klasickými softvérovými tlačidlami v spodnej časti obrazovky.

LG V40 ThinQ sa zameral aj na zvuk. Rovnako ako pri predchodcovi, telo zariadenia slúži ako rezonančná komora (tzv. Boombox technológia). Ak smartfón položíte na rovný a pevný povrch, zvuk z reproduktora bude hlasnejší a sýtejší. Škoda, že je prítomný iba jeden reproduktor. Stereo by zariadeniu svedčalo viac.

LG V40
LG

Slúchadlá ale môžete zapojiť do 3,5 mm rozhrania, ktoré v LG našťastie ešte nepochovali. Kvalitnejšiemu audio príslušenstvu skvele poslúži 32-bitový Quad DAC prevodník. LG V40 sa dá nabíjať aj bezdrôtovo a nechýba tiež rýchle nabíjanie 3300 mAh batérie.

Fotoaparáty

Tú najzaujímavejšiu inováciu zastupujú fotoaparáty, presnejšie rovno päť fotoaparátov. V LG vedia, že je pre užívateľov mobilná fotografia často dôležitejšia ako výdrž na jedno nabitie alebo iné vlastnosti.

LG V40 ThinQ im poskytne nesmierne univerzálne fotografické možnosti. Začneme hlavným fotoaparátom, ktorý má rozlíšenie 12 Mpx, optickú stabilizáciu obrazu a výbornú svetelnosť f/1.5. Obrazový snímač má väčšie pixely – 1.4μm. Všetky tieto aspekty by sa mali premietnuť do výbornej obrazovej kvality.

Schopnosti smartfónu rozširuje druhý fotoaparát, ktorý má rozlíšenie 16 Mpx, svetelnosť f/1.9 a 107-stupňové zorné pole. Ide o ten istý typ, ktorý poznáme z LG G7 ThinQ. Skvelé riešenie pre krajinky alebo akékoľvek kreatívne zábery so širším záberom.

Trio zadnej strany uzatvára 12 Mpx „teleobjektív“ (f/2.4) s dvojnásobným optickým priblížením. Čo je však najlepšie, všetky snímače dokážu vyhotoviť fotografiu súčasne. Funkcia sa nazýva Triple Shot. Na jedno cvaknutie uzávierky tak máte poruke hneď tri snímky s odlišnou ohniskovou vzdialenosťou.

LG V40
LG

Fotoaparát zhotoví HDR fotky aj HDR video, alebo video v rozlíšení 4K pri snímkovaní 60 FPS. Celé foto dielo ešte podčiarkuje umelá inteligencia, ktorá rozpoznáva scény a prispieva k ešte lepšej obrazovej kvalite.

Selfie pokrýva 8 Mpx kamera so svetelnosťou f/1.9 a 80-stupňovým zorným poľom, ktorej asistuje o niečo širší senzor (90°) s rozlíšením 5 Mpx a svetelnosťou f/2.2. Vďaka funkciám rozšírenej reality si autoportréty môžete vylepšiť rôznymi nálepkami a inými artefaktmi.

LG V40 ThinQ sa začne v USA predávať s cenou pohybujúcou sa okolo 900 dolárov. Niečo podobné, len v eurách, zrejme čaká aj náš trh. Informácie o slovenskej dostupnosti a cene priebežne doplníme.

LG V40 ThinQ otvoril technologickú jeseň s hrdosťou. Uvidíme, aké zbrane v najbližších týždňoch vytiahne konkurencia. Bitka o predvianočné predaje to bude silná.