Úvod Zariadenia Google Pixel 3 a 3 XL oficiálne: Čistý Android a najlepší fotoaparát

Google Pixel 3 a 3 XL oficiálne: Čistý Android a najlepší fotoaparát

5

Spoločnosť Google na oficiálnom tlačovom podujatí ukázala svetu dvojicu nových referenčných smartfónov Google Pixel 3 a Pixel 3 XL, ktoré sa na verejnosti objavili už skôr prostredníctvom veľkého množstva uniknutých informácií.

Google Pixel 3 a Pixel 3 XL ale dostávajú razítko oficiálnosti až v teraz. Obe zariadenia patria do top-end kategórie mobilných zariadení a od seba sa odlišujú hlavne vo veľkosti a dizajne, ktorý z časti vychádza z vlaňajších generácií (dvojdielna zadná strana).

Sympaticky pôsobí hlavne menší model, ktorý sa v dobe obrovských uhlopriečok stále drží kompaktnejších rozmerov. Okrem toho nedisponuje zárezom v hornej časti obrazovky, ktorý si osvojila celá plejáda múdrych mobilov.

Google Pixel 3 má obrazovku s optimálnou uhlopriečkou 5,5-palca a rozlíšením 1080 x 2280 pixelov. O obrazovú kvalitu strach mať nemusíte. P-OLED technológia zaistí dokonalú čiernu, vysoký kontrastný pomer a svieže podanie farieb.

google pixel 3
Google Pixel 3 a 3 XL v novej, bledo-ružovej farbe

Užší pomer strán nahráva tenším rámikom, do ktorých výrobca vtesnal dva (stereo) reproduktory (hlasnejšie a zreteľnejšie o 40 percent). Pri silnejšom uchopení zariadenia pocítite vibráciu. Nejde o výrobnú chybu. Google Pixel 3 a Pixel 3 XL disponujú na tlak citlivými bokmi, ktorými môžete aktivovať Google asistenta. Technológia pochádza z dielne spoločnosti HTC.

Google Pixel 3 XL ulahodí záujemcom o väčšie obrazovky. Opäť P-OLED displej má až 6,3-palcovú uhlopriečku s rozlíšením 1440 x 2960 pixelov. V hornej časti pózuje pomerne výrazný zárez, ktorý ukrýva dve selfie kamery, mikrofón, senzory a jeden z dvojice reproduktorov. Druhé repro sa nachádza s spodnom rámiku tak ako pri menšom súrodencovi. Obrazovky chráni vrstva Gorilla Glass 5. generácie.

Google Pixel 3 / 3 XL

Väčšina ostatných parametrov a vlastností je zdieľaných. Výkon zastrešuje očakávaný Snapdragon 845, 4 GB operačná pamäť RAM, grafika Adreno 630 alebo 64/128 GB interné úložisko. Na microSD slot zabudnite rovnako ako na 3,5 mm audio rozhranie.

Zariadenia odolajú vonkajším vplyvom na úrovni krytia IPX8. Batérie oboch zariadení je možné nabíjať bezdrôtovo cez stojan Pixel Stand, ktorý sa musí dokúpiť samostatne (79 USD). Menší Pixel 32915 mAh akumulátor, Pixel 3 XL 3430 mAh batériu.

pixel stand
Stojan pre bezdrôtové dobíjanie Pixel Stand

Pozornosť si pýtajú fotoaparáty, prioritne ten primárny. Google už vlani dokázal, že smartfóny Pixel jednoducho fotia skvele. A nepotrebovali preto dva, tri alebo dokonca štyri obrazové snímače, ktoré si najnovšie predstavuje Samsung. Google Pixel 3 a Pixel 3 XL aj tento rok obsahujú iba jeden hlavný fotoaparát.

rozlíšenie 12,2 Mpx, svetelnosť F/1.8, optickú stabilizáciu a pixely veľké 1.4µm. Na prvý pohľad pomerne bežné atribúty dopĺňa softvér – pokročilé algoritmy pre spracovanie obrazových informácií pretkané strojovým učením. Google hovorí o perfektnom spojení hardvéru, softvéru a umelej inteligencie. Spomenul hlavné funkcie, resp. režimy snímania.

Top Shot vyhotoví po stlačení spúšte niekoľko fotografií vo veľmi rýchlom slede. Umelá inteligencia následne vyberie tú najlepšiu. Pri veľmi dynamickej expozícii by vám tak nemal ujsť žiadny kľúčový záber. Okrem toho v nepodstatných častiach fotografie dôjde k zníženiu rozlíšenia, čím poklesne celková veľkosť snímky. Fotografia tak bude šetrná k tesnejšiemu úložnému miestu a dátovo limitovaným cloudom.

Google pixel 3
Režim Top Shot

Fotoaparát smartfónov nemá optické priblíženie. Nahrádza ho Super Res Zoom, digitálne priblíženie, ktoré je zväčša spojené s horšou kvalitou obrazu. Umelá inteligencia straty kvality kompenzuje a aj po takomto priblížení by mali zariadenia ponúknuť vysoko kvalitnú fotografiu. Priblíženie podľa prezentácie ale nebude markantné, no v istých momentoch fotografovania určite príde vhod. Google okrem toho ešte viac zdokonalil bez tak výborný pracujúci automatický HDR režim.

Pre fotografovanie v zlých svetelných podmienkach tu je režim Night Sight. Vďaka Google Pixel 3 zabudnete používať vstavaný blesk. Prečo, vidíte na snímke nižšie.

google pixel 3
Režim Night Sight

Vynikajúco vyzerá automatické sledovanie snímaného objektu. Opätovné ťukanie po obrazovke kvôli určeniu bodu zostrenia už nebude potrebné. Selfie maniakov poteší fotografovanie v širšom zornom poli alebo automatické snímanie. Ak softvér napríklad identifikuje úsmev, smartfón vyhotoví snímku sám bez potreby stláčania spúšte.

Spomenieme ešte režim panorámy, spomalené videá, intuitívnejšie ovládanie aplikácie fotoaparátu, masky a nálepky v rozšírenej realite alebo tzv. softvérový make-up.

Android 9 Pie

Google Pixel 3 a Pixel 3 XL majú oproti akejkoľvek konkurencii jednu nespornú výhodu. Využívajú operačný systém (najnovší Android 9 Pie) v najčistejšej podobe priamo od Google, čo zaručuje tie najrýchlejšie aktualizácie so železnou pravidelnosťou.

Najbližšie k tejto koncepcii majú zariadenia z kategórie Android One, v ktorej sa asi najviac presadili novodobé smartfóny Nokia. Android One smartfón má aj Xiaomi, LG alebo Motorola.

google pixel 3
Google Pixel 3 a Pixel 3 XL

Android 9 Pie prináša ovládanie gestami, strojové učenie, ktoré optimalizuje spotrebu energie, výkon, jas obrazovky alebo odporúča aplikácie na základe sledovaných návykov užívateľa. Dôležité vylepšenia tejto najnovšej verzie operačného systému Android sme podrobnejšie opísali TU.

Cena

Google Pixel 3 a Pixel 3 XL sa začnú predávať najskôr v USA a na ďalších hlavných trhoch. V našej krajine budú zariadenia dostupné prostredníctvom predajcov tretích strán, resp. elektro domov. Priamo Google a operátori ich u nás stále neponúkajú.

Google Pixel 3 stojí 849 EUR (64 GB), Google Pixel 3 XL 949 EUR (128 GB). Dostupné budú v troch farebných prevedeniach (čierna, biela a bledo-ružová). Kompletnú technickú špecifikáciu nájdete TU.