Úvod Novinky Google Google bude požadovať licenčné poplatky. Ceny smartfónov môžu stúpnuť

Google bude požadovať licenčné poplatky. Ceny smartfónov môžu stúpnuť

4
© anandtech.com

Určite si spomínate na mastnú pokutu (4,3 mld. €), ktorú dostala spoločnosť Google od Európskej komisie v priebehu júla tohto roka. Príslušné autority vtedy dospeli k záveru, že internetový gigant zneužíva dominantné postavenie na trhu.

Predmetom sporu bol operačný systém Android a jeho online služby. Podľa komisárky EU Margrethe Vestagerovej Android zvýhodňoval svoju pozíciu na trhu vďaka vopred nainštalovaným aplikáciám a vyhľadávaniu, ktoré taktiež patria do rúk Google.

Spoločnosť Google sa voči rozhodnutiu odvolala, na čo mala právo. Následný proces vyplývajúci z odvolania však môže trvať roky. Google nečaká a na rozhodnutie Európskej komisie reaguje zmenami operačného systému Android, ktoré začnú platiť od 29. októbra 2018.

Týkať sa budú všetkých smartfónov predávaných v EHP – Európskom hospodárskom priestore.

Po novom už vopred nainštalované aplikácie od Google nebudú povinné. OS Android bude stále open source platformou, teda slobodným operačným systémom.

Spoločnosť Google ponúkne výrobcom smartfónov tzv. licenčný balíček, ktorý bude prirodzene spoplatnený. Povoľovať bude používanie obchodu Google Play, služby Gmail, Mapy a YouTube. Vyhľadávanie Google a prehliadač Chrome budú dostupné pod samostatnou licenciou.

tmavy motiv
Aplikácia YouTube

Čo to znamená? Jednoducho to, že výrobcovia smartfónov budú musieť Googlu platiť. Smartfón s operačným systémom Android, prostredníctvom ktorého by nebolo možné pristupovať do obchodu Google Play, by užívatelia asi nechceli.

Výhodou je, že výrobcovia budú môcť do zariadení s OS Android pridávať konkurenčné aplikácie, napr. vyhľadávanie Bing a tak podobne. Koľko budú licencie stáť, známe nie je. Okamžite sa ale objavili domnienky, že výrobcovia dodatočné náklady premietnu do konečných cien svojich zariadení.

Smartfóny a tablety by tak mohli, zatiaľ v teoretickej rovine, o niečo zdražieť.