Úvod Zariadenia Experti na zvuk: Bezdrôtové slúchadlá nemajú tak dobrý zvuk ako drôtové

Experti na zvuk: Bezdrôtové slúchadlá nemajú tak dobrý zvuk ako drôtové

Objavili "Ameriku".

3

To, že drôtové slúchadlá hrajú lepšie ako bezdrôtové je niečo, čo väčšinu poslucháčov kvalitného zvuku pravdepodobne neprekvapí. Všeobecné konštatovanie podporil výskum expertov zo SoundGuys, ktorí sa na problematiku pozreli podrobnejšie.

Pri bezdrôtových slúchadlách sú kameňom úrazu Bluetooth kodeky, ktoré kvalitu zvuku degradujú. V podstate sa tak prejavil každý z kodekov, ktoré odborníci testovali. Naopak, pripojenie drôtom dodáva zvukový signál bez akýchkoľvek chýb.

Bežný poslucháč však rozdiel medzi oboma spôsobmi pripojenia zrejme počuť nebude. Rozdiely z hľadiska počuteľnosti nie sú veľmi veľké a svoju rolu pri nich tiež zohráva vek konzumenta audio obsahu.

S pribúdajúcimi rokmi sa sluch ľudí zhoršuje. Môže za to prirodzené zhrubnutie bubienka, menej pohyblivé kostičky v uchu a tiež pobyt v hlučných prostrediach, resp. vystavovanie sa nadmernému hluku. Odborníci tvrdia, že ak máte viac ako 24 rokov, rozdiel v kvalite zvuku medzi drôtovými a bezdrôtovými slúchadlami postrehnúť nemusíte.

Napriek tomu je dobré o rozdieloch vedieť, čo obzvlášť platí pre tzv. audiofilov, teda zarytých nadšencov hudby a kvalitného zvuku. Vysokou kvalitou zvuku sa pýšia mnohé vlajkové smartfóny, ktoré obsahujú samostatný zvukový čip, DAC prevodník a podporu pre výkonné bezdrôtové kodeky. Niektoré z nich však už nemajú 3,5 mm rozhranie pre pripojenie slúchadiel, čiže si maximálnu kvalitu zvuku nevychutnáte.

sony
Slúchadlá Sony WH-1000XM3 patria medzi najlepšie vďaka excelentnému potláčaniu okolitého hluku a bezstratovému kodeku LDAC. Na drôtové pripojenie sa však stále nedoťahuje.

Siahnuť musíte po redukcii, slúchadlách s USB C konektorom alebo po čoraz častejšie preferovaných bezdrôtových slúchadlách. Experti otestovali výkon a schopnosti kodekov pre bezdrôtový prenos zvuku pomocou štyroch vlajkových smartfónov a špecializovaného interného softvéru.

Testovanie zároveň prebiehalo pomocou dvoch zvukových stôp v kvalite 96 kHz/24-bit a 44,1 kHz/16-bit.

kvalita pripojenia
Kvalita pripojenia pre jednotlivé Bluetooth kodeky. / soundguys.com

Kodek LDAC 990 je v podstate jediným skutočným kodekom, ktorý zabezpečí bezstratový prenos hi-res zvuku. Ideál kazí vzdialenosť pripojenia. Chyby zvuku sa môžu prejaviť aj pri kratšej vzdialenosti slúchadiel od zdroja, v tomto prípade smartfónu. Bohate stačí, ak máte smartfón iba vo vrecku nohavíc.

Ako najlepší kodek sa javí aptX a aptX HD. Oba vám zabezpečia hudbu v CD kvalite. Iba v tom prípade, ak ju nepočúvate hlasnejšie ako 90 dB. Hlavne aptX pri vyššej hlasitosti zlyháva. Oba kodeky narazia na problémy pri vysokofrekvenčných zvukoch vyšších ako 18 KHz. Väčšina ľudí ale tieto zvuky nedokáže počuť. Kodeky LDAC 990, aptX a aptX HD majú ku kvalite drôtového pripojenia najbližšie. Ostatné známe kodeky sú na tom horšie.

apple airpods
Bezdrôtové slúchadlá Apple AirPods sú možno štýlové, no strácajú na kvalite zvuku vďaka silnej kompresii kodeku AAC. Mladšie ročníky a nároční poslucháči by sa im mali vyhnúť.

Na otázku, aké slúchadlá si kúpiť, neexistuje jednoznačná odpoveď. Bluetooth slúchadlá sú skvelé, rozumejú si väčšinou mobilných telefónov, pomocou ktorých dnes ľudia počúvajú hudbu najčastejšie. Zabezpečia veľmi slušnú kvalitu hudby a sú pohodlné, keďže vám nezavadzia žiadny kábel, čo oceníte pri pohybe alebo cestovaní.

Na druhú stranu, ak počúvate hudbu vo vysokom rozlíšení z kvalitného zdroja v pokoji doma a budete chcieť počuť každý jeden detail, drôtové slúchadlá sú povinnou jazdou. A nemusíte ich nabíjať.