Úvod Zariadenia Máš pomalý telefón, prehrieva sa alebo rýchlo vybíja? Môže v tom byť...

Máš pomalý telefón, prehrieva sa alebo rýchlo vybíja? Môže v tom byť toto!

1

Ak tvoj telefón nebeží tak ako kedysi, batéria sa mu míňa podozrivo rýchlo a často sa prehrieva, problém môže byť niekde inde, než len v jeho vyššom veku. Je totiž dosť možné, že ho virtuálne uniesli ľudia snažiaci sa zarobiť na ťažení kryptomien.

Nenazvali by sme ich hackermi, ale skôr veľmi šikovnými ľuďmi, ktorí môžu aj tvoj telefón používať pre rozlúsknutie ťažkých matematických rovníc, ktoré po vyriešení prinášajú vytúžené bitcoiny. Ťažba bitcoinov je náročná na výkon a vyžaduje podstatne viac, ako len jeden smartfón.

Telefóny ako bábky na ťaženie kryptomeny

Najnovší trend naznačuje, že digitálni baníci sa snažia zmocniť niekoľkých (desiatok, stoviek, tisícov) Android zariadení, ktoré následne využívajú na obohatenie sa. Ako to dokážu, pýtaš sa?

Využívajú naivitu ľudí, ktorí sa nedajú považovať za technologické hlavičky. Je totiž nutné aby si stiahli a nainštalovali aplikáciu so škodlivým kódom a verte nám, deje sa to deň čo deň.

Strašidelne veľa inštalácií

Prišli na to bezpečnostní výskumníci zo slovenskej spoločnosti ESET, ktorí na Google Play objavili hru Bug Swasher, v ktorej sa nachádzal spomínaný škodlivý kód. Celkom strašidelné na tom je to, že hru si stiahlo obrovské množstvo ľudí – celkový počet spadá do skupiny od 1 do 5 miliónov inštalácií.

Chráňte sa rozumom

Brániť sa voči takýmto škodlivým aplikáciám a hrám už nie je tak jednoduché ako kedysi. Je to hlavne z toho dôvodu, že sa objavujú aj v oficiálnom obchode, Google Play. Stále však platí jedno a to isté.

Sťahujte len dobre známe tituly, čítajte recenzie a nikdy neinštalujte aplikácie tretích strán mimo Google Play. Výnimkou môže byť azda len Fortnite, pri ktorom sa však uistite, že ho sťahujete priamo z domény Epic Games.