Úvod Konkurencia Apple Koľko stojí výroba nového iPhone XS Max? Z tejto ceny ti príde...

Koľko stojí výroba nového iPhone XS Max? Z tejto ceny ti príde smiešne!

4
iphone x
iPhone X

Nový iPhone Xs Max nie je lacný špás. Základný model stojí 1 249 €, pričom za plnú konfiguráciu s 512 GB úložiskom si Apple pýta až bolestivých 1 649 €. Ide teda o absolútne najdrahší iPhone, aký kedy spoločnosť začala predávať. Koľko ale stoja súčiastky, ktoré ho tvoria? Viac nám prezradil cenový odhad spoločnosti TechInsights.

Najpopulárnejší model iPhone Xs Max je neprekvapivo ten, ktorý ponúka vyvážené 256 GB úložisko. Jeho výrobná cena má byť 443 dolárov (376,60 €), čo je až o 50 dolárov (42,50 €) viac ako 64 GB verzia iPhone X z minulého roka.

Cena jednotlivých komponentov iPhone Xs Max v porovnaní s minuloročným iPhone X

Najviac stojí jeho obrovský, 6,5“ displej, ktorý je zodpovedný za 80,50 dolára (68,50 €) z celej čiastky. Na druhom mieste je nový čipset Apple A12 Bionic, ktorý stojí slušných 72 dolárov (61,30 €). Medzi veľké položky môžeme zaradiť aj vnútornú pamäť zariadenia a celú konštrukciu smartfónu, ktoré Apple stoja 64 dolárov (54,50 €), resp. 58 dolárov (49,40 €). Zaujímavé ale je, že vynovené fotoaparáty sú rovnako drahé ako tie, ktoré sa nachádzali v iPhone X – 44 dolárov (37,50 €).

Pridružené výdaje

Pochopiteľne, ak by Apple predával telefón za spomínaných 376 €, skôr či neskôr by skrachoval. Musí totiž platiť ľudí, ktorí sú zodpovední za výskum a vývoj nových súčiastok, platiť musí aj ľudí vo fabrike, ktorí zariadenia vyrábajú, logistiku a samozrejme niečo musí odložiť aj na marketing či chod kamenných obchodov.

Aj napriek tomu je však jasné, že čistá marža na jeden iPhone je zásadný faktor, ktorý cenu ženie tak vysoko, kde sa momentálne nachádza.