Úvod Výrobcovia Huawei Nový Kirin 980 je delo: Bez problémov predbehol aj Snapdragon 845

Nový Kirin 980 je delo: Bez problémov predbehol aj Snapdragon 845

18

Čínsky gigant Huawei len nedávno vyrukoval s novým mobilným čipsetom Kirin 980, ktorý poženie jeho nadchádzajúce high-end smartfóny. Už dnes však vieme, že má všetky predpoklady na to, aby po jeho príchode na pulty obchodov dokázal pozametať s obávanou konkurenciou zo Spojených štátov amerických.

Tvrdia to internetom kolujúce výsledky z benchmark aplikácií, kde nám táto novinka odhalila, čoho všetkého je vďaka pokročilému, iba 7-nanometrovému výrobnému procesu vôbec schopná. Keďže Snapdragon 845 od spoločnosti Qualcomm vzniká prostredníctvom 10-nanometrovej technológie, ponúka citeľne nižší výkon a zároveň aj slabšiu energetickú efektivitu.

Vidieť to môžeme aj na číslach, pretože nadchádzajúci smartfón Huawei Mate 20 nadobudol v AnTuTu dychberúcich 356 918 bodov. A to je citeľne viac, ako nadobudol POCOPHONE F1 od Xiaomi. Treba ale podotknúť, že tu hovoríme o verzii aplikácie s číslom 7.0.7, nie o aktuálnej 7.1.0, čiže musíme brať pri bodovaní do úvahy určitú rezervu. To inými slovami znamená pár tisícok bodov dole.

Podstatné však je, že ani v takom prípade neexistuje nič, čo by dokázalo 7 nm čipset Kirin 980 zosadiť z trónu. Ani jeden súčasný model Snapdragon 845 od konkurencie totiž neprekročil magické číslo 300 000. Vďaka informáciám z aktuálneho rebríčka AnTuTu vieme, že herný smartfón Xiaomi Black Shark nadobudol 289-tisíc, OnePlus 6 286-tisíc a Samsung Galaxy Note 9 iba okolo 283-tisíc bodov.