Úvod Výrobcovia Huawei Kirin 980 je oficiálne tu: Je prvým 7 nm čipsetom s obrovským...

Kirin 980 je oficiálne tu: Je prvým 7 nm čipsetom s obrovským výkonom!

1

Spoločnosť Huawei len pred malou chvíľou na pódiu podujatia IFA 2018 predstavila prvý komerčne dostupný čipset vyrobený 7nm technológiou. Ide o Kirin 980 z vlastnej produkcie výrobcu, ktorý poženie nadchádzajúce vlajkové lode.

Kirin 980 posúva ponímanie výkonu na novú úroveň, ale tiež predznamenáva ďalší vývoj v oblasti mobilnej umelej inteligencie. Vyrobiť sa ho podarilo vďaka 7nm technológii spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturer.

7nm technológia od spoločnosti TSMC umožňuje čipsetu Kirin 980 skombinovať 6,9 miliárd tranzistorov s rozmermi 1 cm štvorcového, čo predstavuje 1,6-násobok v počte tranzistorov oproti predchádzajúcej generácii. V porovnaní s 10nm procesorom prináša o 20 % vyšší výkon a 40 % zníženie spotreby energie čipu.

kirin 980

Kirin 980 je tiež prvým čipsetom využívajúcim jadrá Cortex-A76, ktoré sú o 75 % výkonnejšie a o 58 % efektívnejšie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Pripraviť sa môžeme na rýchlejšie spúšťanie aplikácií, lepší multitasking a všeobecne príjemnejší užívateľský zážitok. Grafický výkon podporí čip Mali-G76, ktorý je o 46 percent výkonnejší.

Umelá Inteligencia

Duálny neurálny procesor v Kirin 980 zdokonaľuje AI v zariadení v zmysle vyššej výkonnosti a druhej generácie umelej inteligencie v telefónoch. Vďaka synergii dvoch NPU dokáže rozpoznať obraz podstatne rýchlejšie.

kirin 980

Kirin 980 dosiahol rýchlosť spracovania 4 600 snímok za minútu, čo je o 120% viac v porovnaní s predchodcom. Mikročip navyše podporuje bežné softvérové štruktúry pre umelú inteligenciu ako Caffee, Tensorflow a Tensorflow Lite a poskytuje sadu nástrojov, ktoré uľahčujú prácu vývojárom.

Dokonalejšie fotografie

Spoločnosť Huawei v snahe poskytnúť najlepší zážitok z fotografovania integrovala do čipovej sady svoj vlastný ISP obvod štvrtej generácie. Okrem 46-percentného nárastu rýchlosti spracovania dát v porovnaní s jej predchodcom ponúka aj lepšiu podporu pre konfigurácie viacerých fotoaparátov v jednom smartfóne.

kirin 980

Prináša tiež úplne novú technológiu reprodukcie farieb HDR, ktorá dokáže manipulovať s kontrastom či vyzdvihnúť objekty na rôznych miestach záberu. Kirin 980 navyše využíva riešenie Multi-pass, ktoré redukuje šum bez strát v detailoch obrazu, čo výrazne pomáha pri scénach s nízkym osvetlením.

[irp posts=“44499″ ]

Ďalšou novinkou ISP je zlepšenie sledovania pohybu. Keď chce používateľ zachytiť fotografiu napríklad človeka v pohybe, dokáže procesor rozpoznať bod zaostrenia s presnosťou na 97,4 % a pohybujúce sa objekty budú bezproblémovo ostré.

kirin 980

Na stúpajúcu popularitu videí na sociálnych médiách reaguje Kirin 980 implementovaním nového modulu fotoaparátu. Ten znižuje oneskorenie pri snímaní videí až o 33 %.

Špičková konektivta

Aby spoločnosť Huawei poskytla používateľom zariadení napájaných čipsetom Kirin 980 najlepšie možnosti pripojenia na internet, integrovala do novinky prvý modem na svete podporujúci LTE Cat.21 s maximálnou rýchlosťou sťahovania 1,4 Gb/s.

Mikročip podporuje agregáciu operátorov aj naprieč frekvenčnými pásmami, vďaka čomu si užívatelia môžu slobodne vybrať mobilných operátorov a stále mať rovnako spoľahlivé pripojenie.

Huawei zároveň potvrdil októbrové predstavenie nových vlajkových lodí línie Mate, ktoré budú touto procesorovou sadou vybavené.