Úvod Elektromobilita Audi predstavilo prvé elektrické SUV: Volá sa Audi e-tron a vyzerá brutálne!

Audi predstavilo prvé elektrické SUV: Volá sa Audi e-tron a vyzerá brutálne!

3

Nemecká automobilka Audi vyrukovala s produkčnou verziou dlhšie avizovaného SUV s názvom e-tron. Vďaka tomuto kroku sme sa dostali ako k finálnemu dizajnu karosérie, tak aj k finálnej technickej špecifikácii, cene či dostupnosti. Tá je hlásená na rok 2019.

Novinku Audi e-tron poháňa dvojica elektromotorov s kombinovaným výkonom 300 kW, čo zabezpečí akceleráciu z rovnej nuly na necelú stovku za 5,7 sekundy. Používateľ vozidla musí však aktivovať takzvaný Boost mode, ktorý dočasne zdvihne otáčky a tiež dočasne maximalizuje kapacity elektrického pohonu. Za bežných okolností naberie rýchlosť 100 kilometrov za hodinu v priebehu 6,6 sekundy.

Akumulátor dostal kapacitu 95 kWh, pozostáva z 36 modulov a váži takmer 700 kilogramov. Čo sa týka výdrže na jedno nabitie, tak výrobca sľubuje cez slušných 400 kilometrov. Konkrétne čísla ešte stále nie sú známe.

Audi e-tron
Audi e-tron
Audi e-tron
Audi e-tron

Súčasť výbavy reprezentuje aj rýchle nabíjanie, prostredníctvom ktorého budeme vedieť doplniť až 80 percent kapacity iba v priebehu 30 minút. Najskôr je ale potrebné nájsť nabíjačku s výstupom o výkone 150 kW. Tej zabudovanej to potrvá celú noc.

Interiér Audi e-tron tvorí hneď viacero špičkových displejov s pokročilou OLED technológiou, čo pre používateľa znamená, že čierna vyzerá ako čierna, pretože nie je podsvietená ako v prípade LCD alternatívy. Najväčší z nich dostal až 10,1-palcovú uhlopriečku. Na prítomných paneloch sú zobrazované základné informácie ako aktuálna rýchlosť, aktuálna poloha, nastavenia klimatizácie alebo aktuálna situácia v bezprostrednom okolí elektromobilu.

Audi e-tron
Audi e-tron
Audi e-tron
Audi e-tron
Audi e-tron
Audi e-tron

Spätné zrkadlá sa totiž dajú nahradiť za aerodynamickejšie prevedené kamery, vďaka čomu by mal potom mierne klesnúť koeficient odporu karosérie. Túto možnosť môžu využiť ale iba tí zákazníci, ktorí žijú v krajine, kde niečo také umožňuje súčasná legislatíva. Voliteľný doplnok k základnej výbave stojí dodatočných 1 400 eur.

Predaj novinky z dielne automobilky Audi odštartuje v polovici roka 2019. Cenovo najdostupnejší e-tron vychádza na 74 800 dolárov. Za ten najdrahší si výrobca vypýta 86 700. Pôjde o špeciálnu edíciu s limitovaným počtom kusov (vraj iba 999 áut), 21-palcovými kolesami, so špeciálnym farebným prevedením a s nočným videním.