Úvod Novinky Android Android aktualizácie sú stále pomalé: Takmer tretinu zariadení poháňa starý Android 7...

Android aktualizácie sú stále pomalé: Takmer tretinu zariadení poháňa starý Android 7 Nougat

2

Pokiaľ váš smartfón nepoužíva najnovšiu verziu operačného systému Android, žiadny strach. Nie ste sami. Aj keď v súčasnosti rezonuje hlavne najnovšia verzia Android 9 Pie, zatiaľ je pre väčšinu užívateľov v nedohľadne.

Výrobcovia smartfónov síce postupne vylepšujú svoje aktualizačné renomé, no nie všetky zariadenia je možné aktualizovať na najnovšiu verziu operačného systému. Ide hlavne o staršie alebo presnejšie menej výkonné modely, ktoré si by si s novým softvérom jednoducho neporadili.

Čerstvé distribučné čísla spoločnosti Google z augusta ukazujú, že takmer tretinu zo všetkých aktívnych Android zariadení poháňa OS Android Nougat. Túto verziu využíva presne 30,8 percent z nich.

Dobrou správou je, že sa postupne zvyšuje počet zariadení, ktoré využívajú novšiu, donedávna ešte najnovšiu verziu OS Android Oreo. Táto verzia poháňa 14,6 percenta zo všetkých smartfónov a tabletov.

android nougat

Najnovší OS Android 9 Pie, ktorý bol oficiálne prezentovaný na májovej konferencii Google I/O, tvorcovia vo finálnej verzii uvoľnili začiatkom augusta aj spolu s dovtedy ešte neznámym „sladkastým“ pomenovaním.

V štatistikách táto verzia zatiaľ nefiguruje, keďže poháňa menej ako 0,1 percenta zo všetkých aktívnych zariadení. Medzi ne zatiaľ patria smartfóny Google Pixel a Essential Phone. Prvá vlna aktualizácií sa rozbehne už tento a nasledujúci mesiac.

Svoje inovačné plány už aspoň sčasti priblížili Huawei, Motorola, Sony Mobile, Nokia alebo OnePlus. Snáď sa bude táto najnovšia verzia dostávať medzi užívateľov rýchlejšie, ako po minulé obdobia.