Úvod Zariadenia Sony Xperia XZ3 je prvá vlajková loď výrobcu s OLED displejom

Sony Xperia XZ3 je prvá vlajková loď výrobcu s OLED displejom

7
sony xperia xz3

Spoločnosť Sony Mobile vhupla do vlajkového segmentu novou zbraňou pomenovanou ako Sony Xperia XZ3. Aktualizácia predošlého modelu Xperia XZ2, ktorý sme spoznali vo februári, sa rozhodne podarila.

Sony Xperia XZ3 vyzerá na prvý pohľad fantasticky. Absolútnou dominantou je veľká 6-palcová obrazovka s miernym zakrivením po stranách. Horizontálne hrany sú na pomery Xperií vcelku štíhle, nesú hrdé logo výrobcu, prednú kameru, reproduktory a potrebnú senzorovú výbavu.

Xperia XZ3 má najväčší displej spomedzi všetkých vlajkových lodí z dielne divízie Sony Mobile. Nejde však o obyčajný displej. Výborná OLED technológia sa snúbi s HDR zobrazením, pomerom strán 18:9 a jemným QHD+ rozlíšením. Displej využíva prostriedky pre spracovanie obrazu známe z inteligentných televízorov Sony Bravia.

Sony Xperia XZ3
Sony Mobile

Displej je osadený do konštrukcie z hliníka vyššej triedy 7000, ktorú po oboch stranách obopína síce klzké, ale predsa len prémiové sklo (Gorilla Glass 5). Novinka meria 158 x 73 x 9,9 milimetrov a váži 193 gramov.

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 využíva maximálny výkon procesorovej sady Snapdragon 845, ktorá tiká vo väčšine vrcholových smartfónov tohto roka. Pamäťovú výbavu výrobca udržal na uzde a zatiaľ sa nepriklonil k 6 GB kapacite operačnej pamäte.

4 GB RAM-ka kombinovaná so 64 GB úložiskom patrí skôr k priemeru, no napriek tomu by mala stačiť. Ak by nie, slot na pamäťové karty znesie 512 GB rozšírenie. Výdrž na jedno nabitie musí zvládnuť 3330 mAh akumulátor, ktorý je možné nabíjač bezdrôtovo v rámci štandardu Qi.

Sony Xperia XZ3
Sony Mobile

Popri záplave dvojitých a trojitých fotoaparátov tu máme konzervatívnejší modul so samostatným obrazovým snímačom. Sony je v ich produkcii špičkou a určite zhotoví veľmi kvalitné fotografie.

Fotoaparát má rozlíšenie 19 Mpx a dobrú svetelnosť F/1.8. Natočí 4K HDR video alebo super slow-mo pri snímkovaní 960 FPS. Obrazové informácie spracuje najnovšia generácia algoritmov BIONZ aj spolu s umelou inteligenciou. Predná kamera má rozlíšenie 13 Mpx a svetelnosť F/1.9.

Výbava pokračuje Hi-Res zvukom, vôbec najhlasnejšími reproduktormi v línii Sony Xperia (S-Force Front Surround), odolnosťou voči vode a prachu, technológiou Bluetooth 5.0, NFC alebo snímačom odtlačkov prstov. Na 3,5 mm jack zabudnite.

Sony Xperia XZ3
Sony Mobile

Priamo od výroby budete pracovať s užívateľským prostredím postaveným na OS Android 9.0 Pie, ktoré prichádza s novinkou Side Sense – zjednodušením ovládaním pomocou jednej ruky. Americká cenovka bola stanovená na 900 dolárov. Obdobné číslo môžeme očakávať aj pri európskej mene.

Sony zvykne dávať k novým vlajkovým lodiam darček v podobe kvalitných slúchadiel. Dúfame, že pri spustení predaja u nás od tohto zvyku neupustí. Ľahšie by sa trávila vyššia cenovka.

Sony Xperia XZ3