Úvod Novinky Slovensko Hyperloop mať nebude: Vláda dala projektu stopku

Slovensko Hyperloop mať nebude: Vláda dala projektu stopku

17
Hyperloop v akcii

Ak si chcel cestovať z Bratislavy do Viedne za 8 minút, máš smolu. Pokrokový Hyperloop na Slovensku totiž nebude. Potvrdila to vláda, ktorá mala prestať spolupracovať so spoločnosťou Hyperloop Transportation Technologies (HTT).

Hyperloop mal priniesť revolúciu v preprave, pospájať okolité hlavné mestá a pripraviť tak sieť ultrarýchlych vlakov, ktoré výrazne znížia čas cestovania. Všetko toto však podľa zistení Denníka N ostane len na papieri a v hlavách vizionárov. Aspoň čo sa Slovenska týka.

Slovenská vláda totiž podľa slov Denníka N odkázala predstaviteľom HTT, aby sa radšej venovali výskumu. Tranzitné kapsuly pritom mali byť poháňané slnečnou energiou a pohybovať sa v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou. Takto projekt opisovalo Ministerstvo len pred dvoma rokmi. Odvtedy sa však stal pravý opak. Nestalo sa totiž nič.

Pochybnosti o realizovateľnosti

Od spoločnosti HTT máme k dispozícii len prezentáciu s vizualizáciami. Spoločnosť HTT síce na viacerých fórach po svete prezentovala vizualizácie, ale na otázky z odbornej komunity odpovedá nekonkrétne a aj preto máme vážne pochybnosti o realizovateľnosti konceptu ako takého,“ vysvetľuje aktuálnu situáciu úrad pre investície a informatizáciu, ktorý sa rozprával s Denníkom N.