Úvod Novinky Modré svetlo z displejov je ešte nebezpečnejšie: Toto spôsobuje v oku!

Modré svetlo z displejov je ešte nebezpečnejšie: Toto spôsobuje v oku!

0

O modrom svetle z displejov digitálnych zariadení sa toho vie veľa, no ešte veľa toho musíme zistiť. Svedčí o tom aj nová štúdia publikovaná na Nature. Podľa jej slov má modré svetlo z displejov zrýchľovať proces straty zraku.

Štúdia od vedcov z University of Toledo zistila, že modré svetlo z displejov spôsobuje tvorbu škodlivých molekúl priamo vo fotoreceptoroch oka. To má spôsobovať trvalé poškodenie oka, resp. makulárnu degeneráciu známu ako strata centrálneho videnia.

Toxické molekuly a trvalé poškodenie

Nie je tajomstvom, že modré svetlo ľudskému zraku škodí. Poškodzuje totiž sietnicu. Naše pokusy vysvetľujú, ako sa to deje a veríme, že to povedie k vytvoreniu látky, ktorá makulárnu degeneráciu zabráni. Máme na mysli kvapky alebo niečo podobné,“ hovorí Ajith Karunarathne, ktorý sa podieľal na výskume.

Fotoreceptory v oku sa nedokážu regenerovať. Keď sa poškodia, je koniec,“ vysvetľuje Kasun ratnayake, PhD študent na univerzite, ktorá stojí za výskumom.

Pre úplnú ochranu by sme do zariadení nemali pozerať v úplnej tme. Pre úplnú ochranu sa odporúčajú slnečné okuliare, ktoré blokujú UV a modré svetlo.