Úvod Výrobcovia Huawei Kirin 980 bude delo: Toto ponúkne nový čipset od Huawei!

Kirin 980 bude delo: Toto ponúkne nový čipset od Huawei!

1

Nadchádzajúca generácia špičkového čipsetu Kirin 980 z dielne spoločnosti Huawei opäť odhaľuje svoje tajomstvá. Po nedávnom úniku 7-nanometrovej výrobnej technológie sme sa v týchto dňoch dostali aj k detailom, ktoré súvisia s grafickým a aj hlavným procesorom.

Odhalila ich čínska mobilná aplikácia na identifikáciu čísiel hardvéru. Vďaka screenshotom po novom vieme, čo môžeme od nástupcu za minuloročný Kirin 970 asi tak očakávať.

Kirin 980 poženie 8-jadrový procesor, pričom ten by mali tvoriť dve skupinky odlišne zameraných jadier. Tá prvá pozostáva zo 4x Cortex-A77 a vraj ponúkne takt až 2,8 GHz, čiže to isté, čo ponúkajú výkonné jadrá v konkurenčnom Snapdragon 845. Exynos 9810 dostal maximálny takt o veľkosti 2,7 GHz. Tú druhú skupinku tvoria podľa dostupných informácií 4 energeticky efektívne jadrá Cortex-A55.

Grafický procesor Mali-G72 MP12 po novom nahradí podstatne výkonnejší Mali-G72 MP24, ktorý tvorí 2x toľko jadier, ako jeho generačného predchodcu. Server GSMArena hovorí o masívnom vylepšení grafického výkonu. Uvidíme, či tento odborný predpoklad potvrdia aj prvé profesionálne testy. Zatiaľ to však vyzerá naozaj ambiciózne.

V aplikácii sa ale spomína aj druhá generácia dedikovaného procesora pre umelú inteligenciu NPU s vylepšeným obrazovým procesorom ISP, aby bolo spracovanie obrazových dát z fotoaparátu a následne vyhotovenie záberu opäť trošku na vyššej úrovni.

Čipset Kirin 980 bude mať premiéru v očakávanom smartfóne Huawei Mate 20 Pro. Ak by sme sa držali tradície, high-end novinka uzrie svetlo sveta niekedy počas októbra.