Úvod Konkurencia Apple Vedci sú presvedčení, že vlastníctvo iPhonu je symbolom bohatstva

Vedci sú presvedčení, že vlastníctvo iPhonu je symbolom bohatstva

9
iphone x
iPhone X

Ekonómovia z chicagskej univerzity, Marianne Bertrand a Emir Kamenica zistili, že ten, kto v USA vlastní iPhone je „za vodou“. Ich práca bola publikovaná Národným úradom pre ekonomický výskum.

V práci sa uvádza, že vlastnenie iPhonu je priamo spojené s bohatstvo. Dokonca má ísť o najbežnejší symbol vysokého príjmu, uvádza Business Insider.

Vyššia pravdepodobnosť než pri Android smartfónoch

iPhone podobne ako ostatné vlajkové lode predávajúce sa za vysoké ceny nie je určený pre každého. Ekonómovia sa vo svojej práci zamerali na analýzu trendov v závislosti na príjme, vzdelaní, pohlaví a politickej ideológii.

Zaujímavým zistení je fakt, že žiadna iná značka smartfónov nedokáže predpovedať finančný stav lepšie než vlastnenie iPhonu. Podľa zistení mala byť až 69,1 % šanca, že vlastník iPhonu spadá do definície vysokého príjmu. Len pre úplnosť, išlo o vrchných 25 % najlepšie zarábajúcich ľudí v Chicagu. Pri iPadoch sa táto šanca dostala na 67 %, pri vlastníkoch Android zariadení zas na 59,5 %.

Pochopiteľne, každá štúdia má aj svoje limitácie. Pri tejto konkrétnej môžeme hovoriť napríklad o celkovom počte respondentov, a to aj napriek tomu, že sa ich do štúdie zapojilo necelých 6 400.