Úvod Výrobcovia Samsung Samsung posunie latku: Chystá sa predstaviť procesor s 3 GHz taktom

Samsung posunie latku: Chystá sa predstaviť procesor s 3 GHz taktom

1
exynos 9810
© Samsung

Samsung sa rozhodol povýšiť výkon mobilných zariadení na novú úroveň. Kórejský gigant začal užšie spolupracovať so spoločnosťou ARM, čoho výsledkom budu prvé 7nm a 5nm čipsety s pracovnou frekvenciou vyššou ako 3 GHz.

Britská spoločnosť ARM sa zaoberá navrhovaním architektúry polovodičových komponentov, ktorá sa týka hlavne mobilných zariadení. Začiatky vývoja tejto architektúry siahajú až do 80. rokov 20. storočia. Súčasťou modernej mobilnej architektúry sú výpočtové jadrá nazývané (od r. 2009) ako Cortex.

Nová generácia týchto jadier ponesie označenie Cortex A-76 a spojená bude s grafickou jednotkou Mali G76. Extra výkonná procesorová sada bude postavená na technológiách Samsung 7LPP (7nm Low Power Plus) a Samsung 5LPE (5nm Low Power Early).

V súčasnosti nájdeme vo väčšine vlajkových lodí s OS Android procesorovú sadu Snapdragon 845, ktorá je vyrobená 10nm technológiou a jej maximálny takt je 2,8 GHz. Ešte menší výrobný proces umožní prekonať magickú hranicu 3 GHz.

Vďaka 7nm alebo až 5nm technológii bude možné na štvorcový milimeter umiestniť väčší počet tranzistorov. Menšie tranzistory majú lepšiu energetickú účinnosť, čo umožňuje povýšiť pracovnú frekvenciu na vyššiu úroveň. Počet vykonaných operácií za sekundu a celkový výkon tak opäť porastie a prekoná všetky v súčasnosti dostupné zdroje výkonu pre mobilné zariadenia.

Vývoj a výroba takto malých komponentov je nesmierne drahá a náročná. Aj taká spoločnosť ako Samsung sa preto musí spoliehať na spolupráce s ostatnými technologickými lídrami, akým ARM Holding bezpochyby je.

čipset
Takto vyzerá Snapdragon 845, ktorý je vyrobený 10nm technológiou. Maximom je frekvencia 2,8GHz

Podľa spoločnosti Samsung budú prvé komponenty pripravené do konca roka. V prvých zariadeniach sa pokrokový čipset s jadrami Cortex A-76 objaví niekedy začiatkom roka 2019. Spojitosť s očakávaným obdobím predstavenia vlajkového modelu Samsung Galaxy S10 určite nie je náhodná.

Keďže je vývoj a výroba takýchto komponentov drahá, náklady sa môžu pretaviť do konečnej ceny zariadení, ktoré budú poháňať. Vlajkové lode budúceho roka tak môžu byť ešte drahšie ako tie súčasné. Väčšina z nich zrejme siahne po OLED paneloch, ktoré taktiež patria medzi tie drahšie v kontraste s LCD obrazovkami.

Na druhú stranu, to, čo bolo donedávna považované za maximálne výkonné a vlajkové, pomaly zlezie do strednej a vyššej strednej triedy. Stredná, resp. vyššia stredná trieda už dávno nezastupuje citeľný kompromis, ale plnohodnotné zariadenia schopné všetkých, aj náročnejších operácií, a to za oveľa priateľskejšiu cenu.

Teraz len zostáva čakať na prvé výsledky z testovacích aplikácií ako AnTuTu, v ktorých sa nový 3 GHz kus kremíka určite objaví s rekordným skóre.