Úvod Aplikácie Mozilla: Google úmyselne spomaľuje YouTube na Firefox a Edge

Mozilla: Google úmyselne spomaľuje YouTube na Firefox a Edge

3

Google čelí vážnemu obvineniu týkajúceho sa najobľúbenejšej služby pre zdieľanie videí, YouTube. Podľa slov predstaviteľa spoločnosti Mozilla, ktorá stojí za prehliadačom Firefox, Chrisa Petersona, má Google úmyselne spomaľovať načítavanie YouTube na iných prehliadačoch než na vlastnom Chrome, píše web TECHBYTE.

Podľa tweetu Petersona to má mať na starosti zastaralá technológia Shadow DOM v0 API, ktorú využíva len Chrome. Peterson upozorňuje, že Firefox načítava najnovšiu verziu YouTube až 5x pomalšie. Obísť sa to vraj dá nainštalovaním doplnku YouTube Classic, ktorý načíta staršiu a rýchlejšie fungujúcu verziu služby.

https://twitter.com/cpeterso/status/1021626510296285185

Google mal YouTube prepísať pomocou technológie Polymer, ktorá využíva práve spomínanú technológiu Shadow DOM. Ako už býva zvykom, nemyslel pritom na používateľov ostatných prehliadačov, ktorí musia na načítanie čakať dlhšie. Zvyšné akcie po načítaní už majú fungovať bez väčšej odozvy.

Americký softvérový gigant by na takto vážne obvinenie mal zareagovať. Mnohí totiž navrhli, že by si za takéto správanie zaslúžil ďalšiu pokutu. Nedávno ju dostal od EÚ, a to rovno vo výške 4,3 miliardy eur.