Veľa spoločností chce zmeniť spôsob, akým ľudia fotografujú. Obohranú frázu v roku 2015 asi najlepšie využila spoločnosť Light, ktorá predstavila vskutku nevídaný fotoaparát Light L16.

Rozmernejší kváder mal na zadnej strane dotykový displej (5,0″ FHD), obsahoval 3900 mAh batériu, 256 GB úložisko, hardvérovú spúšť a… 16 obrazových snímačov. O preklep nejde. Z prednej strany zariadenie vyzeralo doslova mimozemsky.

Ak by sme mali optiku priblížiť, zostavu tvorilo šesť 150 mm objektívov so svetelnosťou f/2.4, päť objektívov s ohniskovou vzdialenosťou 70 mm a svetelnosťou f/2.0, a päť 28 mm širokouhlých objektívov s clonou f/2.0.

Light L16
Light L16

V roku 2015 išlo stále o prototyp. Až v roku 2016 sa fotoaparát Light L16 pretavil do komerčnej podoby, čomu dopomohla investícia vo výške 30-tich miliónov dolárov. Netradičný fotoaparát sa v súčasnosti predáva za asi 1 500 EUR, čo rozhodne nie je málo. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke.

Light L16

Light L16 v týchto dňoch opäť púta pozornosť. Nie kvôli zľave alebo novej generácii. Kvôli transformácii na smartfón. Podľa renomovaného zdroja, denníka Washington Post, spoločnosť Light už má prototyp smartfónu, ktorý technologicky vychádza z fotoaparátu L16. Smartfón ale nebude mať z priestorových dôvodov „16 očí“.

Na zadnej strane by sa malo nachádzať minimálne 5 a maximálne až 9 obrazových snímačov, čo na poriadnu inováciu bohate stačí. Presný počet obrazových snímačov je stále predmetom vývoja.

Samozrejme, s takýmto prevedením sú spájané superlatívy. Klasicky by sme mali do rúk dostať „obrazový výkon porovnateľný so zrkadlovkami“. Niečo podobné zaznelo aj pri predstavovaní Huawei P20 Pro, ktorý má tri primárne fotoaparáty.

Huawei P20 Pro
Rekord v počte fotoaparátov zatiaľ drží Huawei P20 Pro

Smartfón vychádzajúci z kamery Light L16 by mal zhotoviť 64 Mpx fotografie, poradí si so zlými svetelnými podmienkami, vidieť by sme mali bezkonkurenčné optické priblíženie a znamenitý bokeh.

Spoločnosť Light sa pustila do vývoja smartfónu vďaka veľkej investícii zo strany spoločnosti Foxconn. Táto spoločnosť vyrába komponenty pre mnohých výrobcov smartfónov, vrátane Apple. Skúsenosti má teda bohaté a investíciu určite dobre vyhodnotila.

Predstavenie horúcej novinky uvidíme na konci tohto roka, čo nie je zase až tak ďaleko. Teda, ak bude vývoj prebiehať podľa predstáv tvorcov.