Úvod Aplikácie Hoax na WhatsAppe zabíjal: O život prišlo 12 ľudí

Hoax na WhatsAppe zabíjal: O život prišlo 12 ľudí

1
whatsapp

Fake News, teda falošné správy, nie sú veľkým problémom len v rozvinutom západnom svete, ale aj v rozvojových krajinách. „Pekným“ príkladom je situácia, ktorá sa odohrala v Indii. Kvôli falošnej správe šíriacej sa cez WhatsApp len tento týždeň prišlo o život najmenej päť ľudí. Od začiatku mája ich je celkom dvanásť.

Falošná správa má korene v informácii, že sa v Indii obchoduje s deťmi. Správa s rôznymi podobami sa ako blesk rozšírila po takmer celej Indii, čo malo za následok, že sa domáci rozhodli vziať spravodlivosť do vlastných rúk, a to bez toho, aby si vopred overili informácie.

tragédii došlo, keď sa jeden muž rozhodol prehovoriť na dieťa. Keď to videli domáci, muža spolu s jeho štyrmi kamarátmi ubili k smrti. Mysleli si totiž, že je to člen gangu, ktorý sa dieťa snaží ukradnúť. Od mája podobným spôsobom o život prišlo už dvanásť ľudí. Polícia pritom vždy potvrdila, že vraždy mali priamu spojitosť na falošnú správu, ktorú si medzi sebou ľudia neustále posielajú.

Bez digitálnych vedomostí

Mnohí ľudia v Indii až teraz vďaka čoraz lacnejším zariadeniam prichádzajú do styku s technológiami vôbec po prvýkrát. Niet sa preto čomu čudovať, že ich digitálne schopnosti a schopnosť rozlúštiť, čo je pravda a čo naopak nezmysel, ešte nie sú na takej úrovni ako tie, ktoré máme my.

Bizarný je aj prípad verejného hlásateľa, ktorého úrady vyslali do dedín, aby celú situáciu ohľadom únosov detí vysvetlil. Dav nespokojných Indov ho ubil k smrti.

Na eskalujúcu situáciu sa rozhodol zareagovať aj WhatsApp, ktorý spolu s miestnou políciou upozorňuje ľudí, aby tejto falošnej správe nevenovali pozornosť.