Úvod Aplikácie Tvoj Gmail si čítajú rôzne spoločnosti. Sám Google ich vraj nečíta

Tvoj Gmail si čítajú rôzne spoločnosti. Sám Google ich vraj nečíta

1

Vývojári aplikácií majú dovolené prehrabávať sa v zozname používateľov Gmail, informuje The Wall Street Journal. Nie je to pritom žiadne tajomstvo, takto to funguje už niekoľko rokov, a to aj napriek tomu, že sám Google prisľúbil, že svoj algoritmus pre automatický rozbor využívať nebude. Využíval ho pritom pre čo najlepšie zacielenie reklám.

To je síce pekné, no technologický gigant aj naďalej umožňuje stovkám vývojárov tretích strán to, čo sám sebe zakázal. Presne tak, vývojári, o ktorých možno ani len netušíš, získavajú prístup k tvojim emailom, na základe ktorých môžu pripravovať reklamy. Zároveň majú prístup aj k informácii o časovom úseku, kedy si jednotlivé emaily dostal a samozrejme aj k tomu, čo v nich bolo.

Len si to predstavte. Chcete si porovnať ceny leteniek alebo ceny za dovolenky. Dané služby si môžu pozrieť emaily a porovnať ponuky, ktoré v nich nájdu, na základe čoho vám ponúknu cenu, ktorá je síce o niečo nižšia, no ani zďaleka nie až tak, ako by mohla byť.

Google vraj vývojárov kontroluje

Momentálne nie je celkom jasné, ako poctivo Google kontroluje prístup ostatných spoločností k emailom, no veríme, že prísnejšie než Facebook. Posledné, čo potrebuje, je podobný škandál ako Cambridge Analytica.

To, že má k emailom prístup algoritmus, ktorého nezaujímajú súkromné konverzácie je ešte – s prižmúrenými očami – v poriadku. Vzniká tu však reálna obava z toho, že k emailom získa prístup aj skutočný človek.

Ak narazíme na niečo, čo nie je v poriadku, Google si to s vývojárom okamžite vybaví,“ sľubuje spoločnosť. V prípade, že by si si chcel skontrolovať nastavenie svojho emailu a vymazať prístup aplikácií, ktorým si chcene-nechcene povolil prístup ku svojim emailom, spraviť tak môžeš tu.