Úvod Novinky Výrobcovia Samsung a LG zbavia smartfóny bežných slúchadiel. Zvuk prenesie displej

Samsung a LG zbavia smartfóny bežných slúchadiel. Zvuk prenesie displej

0

Ak chcú výrobcovia smartfónov zoštíhľovať rámiky okolo displeja, musia prekonať niekoľko prekážok. Hlavne horný horizontálny okraj obrazovky je problémom, keďže v drvivej väčšine prípadov ukrýva kamery, senzory a slúchadlo.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo vidíme na každom rohu zárez v displeji. Bez spomenutých náležitostí sa inteligentný mobilný telefón nezaobíde. Na smartfón, ktorý nebude mať skutočne žiadne rámiky, si ešte nejaký čas počkáme.

Klasického slúchadla, ktoré je s telefonovaním a telefónmi spojené od nepamäti, sa však dá vďaka moderným technológiám zbaviť. Koncept predviedol kórejský Samsung na výstave Society of Information Displays, ktorá sa konala minulý mesiac.

Takzvaná zvuk emitujúca obrazovka využíva pre sprostredkovanie zvuku veľmi jemné vibrácie a zvukovú vodivosť kostí lebky. V podstate iba priložíte k displeju ucho, podobne, ako k bežnému mikrofónu a budete počuť vlajúceho. Ľudský hlas nie je zložitá hudba a takáto technológia by ho mala preniesť vo viac ako dobrej kvalite.

Zvuk je produkovaný vibrujúcimi telesami a zmenou intenzity týchto vibrácií je možné tón zvuku meniť.

Samsung nazval technológiu Sound on Display a predviedol ju v smartfóne, resp. v tele modelu Samsung Galaxy S9+. Počas telefonovania stačí priložiť ucho na vyznačené miesto na displeji, ktoré vidíte na fotografii.

displej
LEAD Technologies Inc.

Aj keď bola novinka prezentovaná ako koncept, k zákazníkom sa môže dostať skoro. Tvrdia to kórejské médiá, v ktorých sa spomína aj výrobca LG. Tzv. zvukové displeje by mohli použiť vo svojich vlajkových lodiach už v budúcom roku (Galaxy S10, LG G8 ThinQ).

LG má túto technológiu zapracovať do 6,2-palcového OLED displeja, ktorý má zhodou okolností rovnakú uhlopriečku ako prezentovaný kus od Samsungu. LG má nakoniec s takouto technológiou skúsenosti. Stačí sa pozrieť na jeho OLED televízory s technológiou Crystal Sound.

Oboch kórejských výrobcov už ale niekto stihol predbehnúť. Čerstvo predstavený vlajkový model Vivo NEX nemá zárez v displeji a ani hrubý horný okraj okolo obrazovky. Selfie kamera sa vysúva z konštrukcie smartfónu a mikrofón nahradilo emitovanie zvuku cez displej, čo výrobca nazval ako SoundCasting.

vivo nex
Vivo NEX

Výrobca technológiu opisuje ako energeticky menej náročnú v porovnaní s tradičnými riešeniami a vyzdvihuje vyváženosť zvuku vďaka optimalizácii nízkych a vysokých tónov.

Bežného slúchadla sa v roku 2016 zbavil aj výrobca Xiaomi v rámci modelu Mi Mix. Piezoelektrický akustický systém bol pred dvoma rokmi vo svete inteligentných mobilných telefónov unikátom. Prenesený zvuk ale nebol zrovna najkvalitnejší, čo niektorí užívatelia kritizovali.