Úvod Výrobcovia Samsung Súd rozhodol: Samsungu stačí aktualizovať telefóny po dobu 2 rokov

Súd rozhodol: Samsungu stačí aktualizovať telefóny po dobu 2 rokov

5

Holandský súd rozhodol, že Samsung nebude musieť aktualizovať staršie telefóny. Ešte v roku 2016 organizácia Consumentenbond zastupujúca spotrebiteľov začala tvrdiť, že Samsung musí pre svoje zariadenia poskytnúť aktualizácie po dobu 4 rokov, resp. minimálne 2 roky od ich zakúpenia.

Organizácia sa preto rozhodla, že na technologického giganta podá žalobu. Samsung vtedy tvrdil, že niektoré jeho zariadenia dostávajú softvérovú podporu aj po dobu štyroch rokov, zväčša to však platí len o vlajkových lodiach.

Teraz súd rozhodol v prospech Samsungu. V rozhodnutí stojí, že Samsung nemôže byť zodpovedný za to, čo sa stane v budúcnosti. Sudca zároveň podotkol, že výrobca nemusí vždy ovplyvniť to, či bude starý hardvér kompatibilný s novými aktualizáciami a preto prikázané aktualizácie nedávajú zmysel.

Prísľub dvoch rokov aktualizácií

Samsung svojim zákazníkom sľubuje dva roky softvérových aktualizácií, ktoré podľa jeho slov prichádzajú v „primeranom časovom rámci“. Predstaviteľ organizácie však so stanoviskom súdu a Samsungu nesúhlasí.

Je to Samsung, kto sa rozhodol na trh priniesť tak veľký počet rôznych modelov. Nikto ich do toho nenútil. Automobilky sa taktiež musia uistiť, že sú ich vozidlá bezpečné, spoľahlivé a že tak aj ostanú. Samsung má voči zákazníkom rovnakú povinnosť“. Organizácia však oslavuje malé víťazstvo. Tým, že sa rozhodla firmu zažalovať, dosiahla aspoň toho, že teraz svojich zákazníkov lepšie informuje.