Úvod Výrobcovia Huawei Huawei a Leica: Pohľad do fabriky, ktorá pomohla navrhnúť fotomobil roka, Huawei...

Huawei a Leica: Pohľad do fabriky, ktorá pomohla navrhnúť fotomobil roka, Huawei P20 Pro

0

Huawei sa tento rok zaradil na špic smartfónov s kvalitným fotoaparátom. Spravil to naozaj grandiózne, keď Huawei P20 Pro najbližšiu konkurenciu v testoch DxOMark predbehol o neuveriteľných 109 bodov. Ako sa mu to však podarilo?

Jedným z dôvodov ako Huawei dokázal poskočiť tak vysoko v rebríčku fotomobilov je aj spolupráca s nemeckou firmou Leica. Tá je známa svojimi kvalitnými fotoaparátmi, objektívmi a celkovo fototechnikou, ktorá vo svete fotografie niečo znamená.

Čínsky gigant nás pozval do útrob fabriky Leica, kde nám ukázali, čo všetko robia preto aby boli ich produkty na tak vysokej úrovni, na akej sú. Pochopiteľne, na príležitosť zistiť ako to vlastne s oboma spoločnosťami som sa veľmi tešil.

Od roku 2014

Leica a Huawei spolu začali spolupracovať ešte v roku 2014. Išlo o spojenie stále mladej, ambicióznej firmy a legendárneho výrobcu, ktorý sa potreboval dostať do povedomia. Situácia win-win, že? Cieľom spolupráce oboch spoločností bolo pripraviť mobilný fotoaparát, aký tu ešte nebol.

Fotoaparáty Leica sú známe tým, že sa objavili v rukách fotografov a fotografiek, ktorí to s fotením naozaj vedeli. Dôkazom sú jedny z najikonickejších záberov z minulého storočia. Už len vymyslieť, ako túto kvalitu dostať aj do mobilných zariadení.

V múzeu sú vystavené všetky modely, ktoré spoločnosť vyrobila.

Obe spoločnosti predstavili prvý produkt spoločnej práce v roku 2016, keď na trh uviedli Huawei P9 s duálnym fotoaparátom (prvýkrát bol použitý monochromatický senzor) a možnosťou rozostriť pozadie. Od tej doby sa Leica fotoaparáty objavili aj v ďalších zariadeniach ako Huawei Mate 9, Mate 10 či P10.

Pri tohtoročných modeloch P20 a P20 Pro ide o rovnaký príbeh, no s podstatne lepšími výsledkami. Predstavitelia Leica nám počas rozhovoru potvrdili, že rozhodne nejde len o „povrchové“ úpravy, resp. nálepku Leica na smartfónoch Huawei.

Leica vo Wetzlare navrhuje a vyrába jedny z najkvalitnejších objektívov pre fotoaparáty.

Samostatný tím ľudí

Leica zamestnáva samostatný tím ľudí, ktorý má na starosti len a len spoluprácu s Huawei. V ich kompetencii sú výpočty optickej časti smartfónu, ako aj softvérová časť spracovania fotografií. Leica teda Huawei radí, resp. posiela návod, ako by mal dať vyrobiť jednotlivé časti fotoaparátu tak, aby získal čo najkvalitnejší výsledok. Okrem toho však pracuje aj so softvérom a výslednou kvalitnou fotografií, ktoré na rozdiel od iných výrobcov nesú podpis legendárnej nemeckej firmy.

Keď počas rozhovoru padla otázka ohľadom ich najbližšej (ne)konkurencie, Honor, predstavitelia okamžite poznamenali, že je medzi nimi obrovský rozdiel. Honor podľa nich nemá prístup k technológiám, na ktorých Leica pracuje, čo sa prejavuje na kvalite výsledných fotografií.

Exkluzívne pre Huawei, zatiaľ na neurčito

Spolupráca Leica a Huawei je exkluzívna. Spoločnosť síce pri hľadaní partnera zvážila niekoľkých výrobcov, vybrala si nakoniec Huawei, s ktorým vedie exkluzívnu spoluprácu. To znamená, že ak by za špecialistami z Nemecka prišiel iný výrobca, nedohodli by sa.

Zaujímavé je aj to, že obe spoločnosti sú so spoluprácou natoľko spokojné, že o prerušení zmluvy ani neuvažujú. „Nemáme dôvod niečo meniť,“ priznal Marius Eschweiler, šéf spolupráce Huawei a Leica. Vyzerá to teda tak, že označenie Leica sa objaví aj na pripravovaných zariadeniach.

Leica + Huawei = len nálepka?

Aj keď sa pravdu pravdepodobne nikdy nedozvieme, Leica si stojí za svojím. Do spolupráce s Huawei má zapojených špecialistov, ktorí síce objektívy nevyrábajú, no pripravujú všetky ostatné hardvérové a softvérové záležitosti.

Medzi ne patrí presný výpočet jednotlivých častí tvoriacich objektív (kto by čakal, že za fotoaparátmi je aj matematika, že?), ako aj softvérová úprava digitálneho spracovania obrazu. Inými slovami, vo fotografiách vytvorených zariadeniami Huawei s fotoaparátmi s označením Leica nájdeš podpis legendárnej firmy zapečený vo farbách a ostrosti.

Zľava: Florian Weiler, PhD (šéf návrhu optík Leica), Marius Eschweiler (šéf projektu Leica + Huawei), Peter Gauden (Seniorský manažér pre globálny marketing, Huawei)

Pred návštevou Wetzlaru, mesta, kde Leica sídli, som bol skeptický. Ako môže spoločnosť, ktorá vyrába fotoaparáty s cenou niekoľko (desiatok) tisíc eur predsa vtesnať svoj know-how do tak malého zariadenia akým je smartfón? Presné výpočty a skúsenosti so spracovaním fotografií však z Leica robia skvelého partnera, čo si Huawei veľmi dobre uvedomuje.

Spoločnosť nám robil jeden z dvorných fotografov Leica, Alex Lambrechts.

O presných detailoch spolupráce, finančnej odmene Leica, ani ničom podobnom sa spoločnosti baviť nechceli. Nečudujeme sa, rúško tajomstva je pri fungujúcom partnerstve veľmi dôležité. Som si istý, že konkurenční výrobcovia už teraz plánujú, ako by ich mohli pokoriť. Jednou z firiem, ktorá skúša niečo podobné, je Nokia a legendárny ZEISS. Zatiaľ to ale nevyzerá tak, že by im to fungovalo tak dobre ako Huawei a Leica.

Cestu redaktora do Wetzlaru ako aj náklady spojené s ubytovaním a stravou hradila spoločnosť Huawei.