Úvod Výrobcovia Vivo Nový Android smartfón z Číny zahanbil všetkých špičkových výrobcov

Nový Android smartfón z Číny zahanbil všetkých špičkových výrobcov

Pecka!

7

Málokto by čakal, že zapeklitý problém s kontroverzným výrezom nadobro vyrieši výrobca, akého v našich končinách príliš nepoznajú. Vivo prináša dlhšie avizovaný smartfón NEX, ktorý ponúka bezkonkurenčný pomer medzi panelom a telom aj napriek tomu, že má displej, na akom drvivej väčšine z nás tak záleží.

Selfie fotoaparát bol totiž presunutý priamo do sklenej konštrukcie (zadná strana dostala takzvaný sci-fi efekt), odkiaľ sa vie v prípade potreby kedykoľvek vysunúť. To umožnilo dosiahnuť pomer displeja k prednej strane až 91,2 %. Nič podobné momentálne neponúka žiadny iný konkurenčný model na pultoch obchodov.

Samsung Galaxy S9 má v technickej špecifikácii číslo 83,6 % a obávaný iPhone X zo slnečnej Kalifornie pre zmenu 82,9 %. Huawei P20 Pro dostal pomer rovných 82 % a Xiaomi Mi MIX 2s 81,9 %, čiže tiež žiadna sláva. Novinka z dielne čínskej spoločnosti Vivo preto momentálne rozdupáva akúkoľvek snahu o konkurenciu. A to ani zďaleka nie je všetko.

Snímač priamo v displeji

Prítomný, až 6,59-palcový zobrazovací AMOLED panel v sebe skrýva biometrický snímač odtlačkov prstov tretej generácie, ktorý je až o 50 % presnejší a zároveň aj o 10 % rýchlejší, píše AndroidAuthority. Čo sa týka samotného rozlíšenia, k dispozícii je energeticky efektívne Full HD+ vrátane pomeru strán 19,3:9.

Vivo NEX

Aby mohli dosiahnuť tak špičkový pomer medzi displejom a prednou stranou konštrukcie, museli siahnuť po modernejšej alternatíve za konvenčné slúchadlo. Tou je v tomto prípade technológia Screen SoundCasting, ktorá spraví z panelu jedno veľké futuristické slúchadlo. Stačí ho iba priložiť k uchu a od toho momentu počujeme druhého účastníka telefónneho rozhovoru.

Snapdragon 845 a 4 000 mAh

Technickú špecifikáciu Vivo NEX tvorí hi-tech čipset Snapdragon 845, vďaka čomu možno vydedukovať, že snímač v displeji pochádza od toho istého výrobcu.

Rovnako však stojí za zmienku prítomnosť 3,5 mm jacku alebo prítomnosť až 8 GB operačnej pamäte RAM či až 256 GB úložiska. O šťavu sa tu stará až 4 000 mAh akumulátor a na zadnej strane je možné vidieť podobne vyzerajúci duálny fotoaparát, akým disponuje iPhone X. Rozlíšenie jedného senzoru dosahuje 12 Mpx a toho druhého pre zmenu 5 Mpx, pričom súčasť hardvérovej výbavy predstavuje i 4-osá optická stabilizácia obrazu.

Vivo NEX

A áno, aj tu asistuje umelá inteligencia, a to tak že rozpoznáva scénky a na základe toho vyberá najvhodnejší foto režim, aby vylepšila kvalitu záberu. Softvérovú stránku reprezentuje Android 8.1 Oreo s grafickou nadstavbou Funtouch 4.0.

Najdrahšia verzia Vivo NEX vychádza na 780 amerických dolárov. Predaj vraj začne už čoskoro.