Úvod Elektromobilita Tesla čelí žalobe v hodnote 2 miliardy dolárov

Tesla čelí žalobe v hodnote 2 miliardy dolárov

0

Spoločnosť Nikola je v porovnaní s Teslou relatívne neznáma. Ich cieľom je vyrobiť kvalitný elektrický kamión, ktorý sa až nápadne podobá na ten, ktorý predstavila Tesla. Podľa spoločnosti Nikola sa však kopírovania dizajnu a ďalších vlastností dopustila práve Tesla.

To sa vedeniu Nikola pochopiteľne nepáčilo, a tak sa na Teslu rozhodli podať žalobu, ktorá má hodnotu 2 miliardy dolárov. Nikola v žalobe tvrdí, že Tesla porušila hneď niekoľko patentov.

„žaloba nedáva zmysel“

Hneď na prvý pohľad je jasné, že táto žaloba nedáva zmysel,“ okomentoval situáciu hovorca Tesly. „Situáciu nebudeme komentovať. Žaloba je pred súdom, výsledky budú hovoriť samé za seba,“ odpovedal hovorca firmy Nikola.

Spoločnosť Nikola vznikla len v roku 2014. Za štyri roky pôsobenia pripravili elektrickú offroad štvorkolku a vodíkovo-elektrický kamión. Ich ďalším cieľom je sfinalizovať elektrický kamión 2. generácie a postaviť obrovskú fabriku v Arizone, ktorá má stáť až 1 miliardu dolárov.

Rovnaký dizajn aj výsledky

Nikola tvrdí, že jej elektrický kamión a Tesla Semi majú takmer rovnaký koeficient odporu (0,36 vs 0,37), čo má slúžiť ako dôkaz toho, že Tesla sa „inšpirovala“ ich dizajnom.

Medzi ďalšie dôkazy vraj patrí snaha Aarona Hoyosa ukradnúť hlavného inžiniera z Nikola len pár mesiacov po tom, ako predstavili ich prvý vodíkovo-elektrický ťahač. Na základe tohto konania sa spoločnosť Nikola domnieva, že Tesla podrobne sledovala, čo Nikola predstavila, čo malo slúžiť ako inšpirácia pre Tesla Semi.

To, ako sa bude žaloba vyvíjať, budeme podrobne sledovať. Viac informácií prinesieme hneď, ako to bude možné.