Úvod Zaujímavosti SMS už ani zďaleka nie sú tak populárne ako Messenger či WhatsApp

SMS už ani zďaleka nie sú tak populárne ako Messenger či WhatsApp

0

SMS správy sú s nami už niečo vyše 25 rokov. Niekedy masívne populárny spôsob komunikácie už dnes nie je to, čo býval. Môže za to rýchla adopcia smartfónov, dostupnejšie mobilné pripojenie k internetu a šikovné aplikácie.

Ľudia denne pošlú približne 20 miliárd SMS správ, čo je v porovnaní s tým, koľko správ spracujú služby Facebook Messenger a WhatsApp takmer nič. Obe služby patriace pod krídla Marka Zuckerberga majú denne spracovať približne 100 miliárd správ. To je 5x viac, než s čím sa pasujú operátori. WhatsApp a Messenger rastú raketovým tempom. Len pred dvoma rokmi denne spracovávali o 40 miliárd správ menej.

Messenger mesačne využívajú približne 1,3 miliardy používateľov, WhatsApp zas 1,5 miliardy. Sú to obrovské čísla, ktoré sa deň čo deň nafukujú.

Už pred šiestimi rokmi

Fakt, že komunikačné aplikácie prekonali SMS správy by nemal byť prekvapením. Podarilo sa im to totiž už v roku 2012, keď sa ich prostredníctvom denne poslalo približne 19 miliárd správ. V rovnaký rok sa denné maximum SMS správ vyšplhalo na 17,6 miliárd.

Prvú SMS správu ešte 3. decembra 1992 poslal zamestnanec spoločnosti Sema Group, Neil Papworth. SMS správy sú však aj po 25 rokoch neustále hojne využívanou komunikačnou metódou. Jednoducho už však dávno nepatria na špičku.