Úvod Novinky Aktuálne Polícia SR zhabala novinárke telefón: IT oddelenie sa ho pokúsi prelomiť

Polícia SR zhabala novinárke telefón: IT oddelenie sa ho pokúsi prelomiť

2

Slovenskom práve otriasa prípad novinárky, ktorej polícia zobrala mobilný telefón. V telefóne sa nachádzajú informácie o medzinárodných kauzách.

Národná kriminálna agentúra zadržala telefón riaditeľky Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, Pavly Holcovej, informoval denník SME. Stalo sa tak po včerajšom, 8-hodinovom vypočúvaní. Novinárka odmietla prezradiť aké heslo telefón chráni. Chce tým chrániť svoje zdroje.

Pracovala s Kuciakom

Holcová spolu s Kuciakom pracovala aj na článku o pôsobení talianskej mafie na Slovensku, ktorý už Ján Kuciak bohužiaľ nestihol dokončiť.

Polícia je presvedčená, že sa v telefóne nachádzajú informácie, ktoré by mohli pomôcť odhaliť vraha. Teraz sa pokúsia prelomiť zabezpečenie. Zarážajúce však je, že Holcovej poriadne nevysvetlili, prečo telefón potrebujú.

Príkaz na odobratie telefónu mal prísť od prokurátora zo špeciálnej prokuratúry. Práve prokuratúra je spolu so súdom jediným možným zdrojom vydania takto extrémneho príkazu.

Ako ho chcú prelomiť neprezradili

To ako chce polícia prelomiť zabezpečenie telefónu momentálne nie je jasné. Zároveň nie je presne jasné, akým systémom bol telefón chránený. Môže ísť o heslo, PIN alebo vzor. Novinárka zabezpečenie nekonkretizovala.

Tak či onak je prelomenie hesla veľmi náročnou úlohou, o čom sa presvedčili aj Američania, ktorí sa snažili prelomiť zabezpečenie iPhonov. Dlhé roky boli v tejto snahe neúspešní a neskôr sa dokonca dostali do sporu s Apple, ktorý im odmietol dať prístup. Tvrdil totiž, že zabezpečenie zariadení zákazníkov je na prvom mieste.

Celý príbeh rozobral SME.sk.