Úvod Zaujímavosti Kim Čong-un je labužník: On používa Apple, zvyšok holduje Samsungom

Kim Čong-un je labužník: On používa Apple, zvyšok holduje Samsungom

2

Vyzerá to tak, že uzavretá Severná Kórea si pomaly ale isto zamilovala moderné smartfóny. Na čiernom trhu majú ľudia na výber niekoľko top modelov, vrátane noviniek od Apple a Samsungu.

Severokórejčania prepadli láske k smartfónom. V totalitnej krajine má inteligentný telefón používať až 5 miliónov ľudí. Vzhľadom na celkovú populáciu 25 miliónov ľudí to nie je veľa, no trend je jasný. Adaptácia smartfónov rastie mesiac čo mesiac.

Čierny trh plný smartfónov

Kim Čong-un nedávno s jednou z čínskych spoločností podpísal zmluvu. Týkala sa nákupu lacných smartfónov, ktoré Severná Kórea nakúpi po 50 dolárov za kus a svojim občanom ho predáva po 250 dolárov za kus. Slušný biznis. Ide pritom o telefón, ktorý nedisponuje možnosťou pripojiť sa na internet. Jedinou možnosťou komunikácie teda ostáva telefonovanie, ktoré je pochopiteľne obmedzené len na Severnú Kóreu.

V Severnej Kórei sa oficiálne dá kúpiť „hlúpy“ inteligentný telefón.

Dopyt po „normálnych“ smartfónoch je teda enormný, čo sa odzrkadlilo aj na čiernom trhu. Do Severnej Kórey tak prúdia moderné modely, ktoré u nás berieme za samozrejmosť. Ich ceny sú však astronomické, a tak si ich môže dovoliť len málo kto. O situácii informoval server The Investor.

Apple pre bohatých, Samsung pre bežných ľudí

V Severnej Kórei sú najpopulárnejšie smartfóny Samsung. Miestni si ich obľúbili hlavne vďaka špičkovej podpore kórejčiny. Predaj a používanie zariadení vyrobených juhokórejským Samsungom je však zakázané, a tak sa ľudia vynašli. Preliepajú označenie Samsung na niektorého z japonských výrobcov. Rovnako preliepajú aj označenie „Made in Korea“ na „Made in China“ alebo „Made in Japan“.

Líder fičí na Apple

Bežný Severokórejec síce možno prepadol Samsungu, líder krajiny vôbec. Kim Čong-un si totiž zamiloval výrobky amerického výrobcu, Apple. Podľa dostupných informácií má používať Macbooky, iMacy a dokonca aj iPhony.